nieuws

Biomassacentrale voor nieuwbouwwijk in Meppel

energie

Croonwolter&dros bouwt in Meppel een nieuwe energiecentrale op biomassa. De centrale moet eind 2018 warmte en koude leveren voor circa 420 woningen.

Biomassacentrale voor nieuwbouwwijk in Meppel

De nieuwe biomassacentrale komt achter het Leerwerkcentrum aan de Bremenbergweg. Ze bestaat uit twee houtpelletverbranders, drie gasketels, een silo en een bijbehorende koelinstallatie. In de verbranders worden houtpellets omgezet in energie. De houtpellets zijn gemaakt van zaagsel en krullen of van gebruikt hout. De gasketels worden ingezet bij piekbelasting en als de verbranders uitvallen.

Verwarmen, koelen en warm water

De energiecentrale moet de woningen in de wijk Nieuwveense Landen voorzien van duurzame energie voor verwarming, koeling en warm water. Eind 2018 zullen dat naar schatting 420 woningen zijn. Tweehonderd woningen in de wijk waren al aangesloten op een tijdelijke energiecentrale van Meppel Energie. Daarin werd water met biogas opgestookt tot 70C°. Het warme water stroomt door dikke buizen naar de woningen.

Wko-installatie

Technisch dienstverlener Croonwolter&dros, onderdeel van TBI, is verantwoordelijk voor de warmte-koude-installatie. In mei kreeg de technisch dienstverlener als de opdracht om de energiecentrale op te zetten. Meppel Energie blijft eigenaar en beheerder van het leidingennet door de wijk. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeente Meppel en Rendo /LDEP.

 

Reageer op dit artikel