nieuws

Ikea levert nu ook thuisbatterijen

energie

Ikea verstevigt zijn positie in de energievoorziening van woonhuizen. Behalve zonnepanelen levert het woonwarenhuis nu ook thuisbatterijen.

Ikea levert nu ook thuisbatterijen

Ikea koos voor de batterijen van fabrikant LG. Die levert het vooralsnog alleen op de Britse markt. Het woonwarenhuis doet dat via haar partner SolarCentury. Dit bedrijf installeert al twintig jaar pv-systemen bij particulieren en realiseert grote zonneprojecten over de hele wereld.

Salderingsregeling

Ikea levert de dienst voorlopig nog niet in Nederland. Dat heeft te maken met de salderingsregeling die de investering in een batterij van minimaal 4000 euro voorlopig overbodig maakt. Vlak voor het zomerreces maakte minister Henk Kamp bekend dat de salderingsregeling in elk geval tot 2023 in stand blijft.

SolarClarity

Toch verwacht de Nederlandse leverancier van de LG-batterijen SolarClarity wel dat de batterijen de komende jaren ook hier hun entree zullen maken. Paul van Deursen: “Je ziet bijvoorbeeld dat bij veilingen van netbeheerders om de frequentie te stabiliseren en stroompieken af te vangen steeds vaker batterijsystemen als winnaar uit de bus komen.”

De cloud

Daarbij gaat het soms om thuisbatterijen die via de cloud als één groot systeem samenwerken en gezamenlijk de vereiste reservecapaciteit leveren. Maar ze kunnen ook tot grote systemen van megawatts op één locatie worden ondergebracht. In essentie zijn dat volgens Van Deursen dezelfde batterijcellen. “Ze zitten alleen niet in zo’n mooi vormgegeven omhulling die niet misstaat in de meterkast of aan de garagemuur. Via dit soort programma’s en testprojecten zullen thuisbatterijen al voor 2023 in steeds meer Nederlandse huizen terecht komen.”

Reageer op dit artikel