nieuws

Gelijkspanning in circulair gebouw Circl van ABN

energie

Gelijkspanning in circulair gebouw Circl van ABN
Een USB-wcd: links normale USB 5V2c, rechts USBc 20V-100W.

Deze week is de opening van Circl, een nieuw paviljoen aan de Zuidas van ABN AMRO. De bank wil met dit demonstratiegebouw kennis over circulariteit delen. Het gebouw heeft een uniek gelijkspanningsnet.

Het pand bevat onder meer een restaurant, congres- en vergaderruimtes en een daktuin die voor iedereen toegankelijk is. De ontmoetingsplek is volgens duurzame en circulaire principes gebouwd, zo is op de speciale Circl website van ABN te lezen.

 

Circulair gebouw

“Circl is energiezuinig en demontabel om zo min mogelijk impact op de planeet te maken. Veel onderdelen hebben al een leven achter de rug. Andere grondstoffen – van het hout van de constructie tot het aluminium van de gevelpanelen – kunnen in de toekomst worden hergebruikt. Circl is bovendien een living lab, waar iedereen met goede ideeën over duurzaamheid en circulariteit de ruimte kan krijgen.

Gelijkspanning infrastructuur

De Circl is volgens het bedrijf Direct Current wereldwijd het eerste gebouw met een gelijkspanningsinfrastructuur, ofwel DC-net: “ABN AMRO en BAM hebben lef getoond door ons de kans te geven om de elektrische infrastructuur van het nieuwe gebouw op gelijkspanning te zetten. Deze innovatieve DC-installatie opent de weg naar een nieuwe markt met duurzame kantoren op gelijkspanning.”

De toekomstige vergaderruimte. Hier is goed het luchtverdeelsysteem te zien, evenals de lichtarmaturen. Vrijwel alle armaturen werken op gelijkspanning, de drivers werden hiervoor speciaal aangepast door de fabrikant.

DC-net met microconverters

Het gelijkspanningsnet werkt met een 350V DC distributiesysteem en DC-componenten ontwikkeld door Direct Current. “De meer dan 500 zonnepanelen op Circl zijn direct op het gelijkspanningsnet aangesloten via microconverters, normaal moet alle energie eerst nog naar AC (wisselspanning, red.) worden omgezet hetgeen gepaard gaat met omzettingsverliezen. Ook de luchthuishouding is op het DC-net aangesloten. Ten opzichte van bestaande AC-installaties is er met DC een aanzienlijke besparing van grondstoffen en energie te realiseren.”

Het 350V DC distributiesysteem, ontwikkeld, geleverd en in bedrijf gesteld door Direct Current.

Energieopslag

“De DC-installatie is voorbereid om in een latere fase te combineren en om de balans op basis van het besturingssysteem Current/OS verder te optimaliseren, een innovatie waar we hard aan werken. Een combinatie van energieopslag in batterijen met zonnepanelen maakt het mogelijk een dergelijk gebouw van een veel kleinere netaansluiting te voorzien. Dit maakt dat een DC-installatie aanzienlijk goedkoper is dan een kantoorgebouw op het reguliere wisselspanningsnet.”

 

USB-C-wandcontactdozen

Verder zijn in het gehele gebouw 100W USB-C wandcontactdozen gemonteerd, die direct gevoed worden vanuit het DC-net. “USB-C gaat een zeer belangrijke rol spelen in de gebouwen van de toekomst. Omdat met USB-C zowel energietransport als datacommunicatie via hetzelfde kabeltje mogelijk gemaakt wordt, wordt de USB-C stekker de standaard connectie van laptops, desktop computers, monitors, telefoons, tablets, ledverlichting en media-apparaten. Apparaten die USB-C niet ondersteunen kunnen in Circl gebruikmaken van lokaal ‘gemaakte’ 230V wisselspanning. De USB-C wandcontactdoos is ontwikkeld in samenwerking met ABB die de behuizing van de USB-C maakt.” (Tekst gaat verder onder afbeelding.)

Alliander

Al eerder installeerde Alliander het eerste publieke gelijkstroomstation van Europa. Het station vormt het hart van het toekomstige gelijkstroomnet op het Lelystad Airport Businesspark en het nieuwe Lelystad Airport.

Reageer op dit artikel