nieuws

Nederland aantrekkelijk voor producenten zonnepanelen

energie

Nederland aantrekkelijk voor producenten zonnepanelen

In korte tijd zijn in drie initiatieven ontstaan voor de productie van zonnepanelen in Nederland. Binnenkort begint de bouw van de productiehallen.

Zo wil het bedrijf Innolane in Veendam zonnepanelen gaan produceren. In de nieuwe fabriek zouden jaarlijks 530.000 glas-glas zonnepanelen worden gemaakt. Dit zou zeker 650 mensen aan werk kunnen helpen, meldt Dagblad van het Noorden.

 Noord-Brabant

De omgevingsvergunning voor de oprichting van een fabriek op het bedrijventerrein Dallen II in Wildervank ligt tot 28 september ter inzage op het gemeentehuis. Zodra de vergunning definitief is, kan begonnen worden met de bouw.

Zes voetbalvelden

De eerste bouw zal plaatsvinden op een terrein van 28.000 vierkante meter. Dit is vergelijkbaar met de oppervlakte van bijna zes voetbalvelden. Meer over dit onderwerp is te vinden bij Dagblad van het Noorden.

Zonnepanelen uit Zaanstad

Ook in Zaanstad komt een zonnepanelenfabriek. Voorjaar 2018 wil het Nederlandse bedrijf Energyra hier zonnepanelen gaan produceren. Het gaat om 350.000 zonnepanelen per jaar. Geproduceerd worden zowel mono als poly kristallijn siliciumzonnepanelen met contactcellen aan de achterkant.

Solarfabriek in Noord-Groningen

Noord-Groningen krijgt als alles volgens plan verloopt eveneens een ‘zonnefabriek’. Dit op initiatief van de Friese ontwikkelaar Powerfield. Deze fabriek moet in 2019 zo’n 1,2 zonnepanelen gaan maken en zal naar verwachting werk bieden aan 100 tot 150 mensen. De fabriekshal krijgt een oppervlakte van tussen de 5.000 en 10.000 m².

Zonnepanelen uit Roosendaal

Roosendaal heeft al een zonnepanelenfabriek. Eind 2015 werden hier de eerste panelen geproduceerd. Het gaat om zonnepanelen van Orange Solar, imiddels Kameleon Solar. In Roosendaal kunnen jaarlijks ongeveer 100.000 zonnepanelen worden gemaakt.

Investeren in zonnepanelen

De particuliere investeringen in zonnepanelen zijn in Nederland de laatste jaren sterk gegroeid. De investeringen groeiden sinds 2011 met 91 procent. Van 2004 tot en met 2011 was dat nog 13 procent. Een van de belangrijkste oorzaken is de salderingsregeling, Maar ook nationale en regionale subsidies spelen een rol, evenals de sterke daling van de kosten van zonnepanelen.

Reageer op dit artikel