nieuws

Nieuw zonnepaneel weegt de helft

energie

Het is een onderzoeksinstituut in samenwerking met een zonnepanelenfabrikant gelukt het gewicht van een zonnepaneel te halveren.

Nieuw zonnepaneel weegt de helft

Het zonnepaneel met de naam Solight werd afgelopen week in Amsterdam geïntroduceerd op een Europees congres over zonneceltechnologie (EU PVSEC 2017). Door nieuwe materialen en structuren te kiezen is er een lichtgewicht constructie ontstaan.

 

Lichtgewicht zonnepaneel

Het nieuwe zonnepaneel zou volgens de Franse ontwikkelaars The National Solar Energy Institute (INES) en EDF-Photowatt slechts 6 kg/m2 wegen. Een Solight PV-module zou daarmee 50 procent lichter zijn dan een conventioneel PV-module. Het Agence National de la Recherche (de Franse ‘TNO’) heeft de ontwikkeling gesubsidieerd.

 

Efficiënt en robuust

Het kristallijn silicium paneel zou verder voldoen aan alle IEC 61215 standaard testvoorwaarden. Volgens het onderzoeksinstituut is het paneel net zo efficiënt en robuust als traditionele PV-modules. Het zou zijn getest onder tweemaal de gebruikelijke testcondities, zoals een 5.400 Pa mechanische belasting (zogenoemde zware sneeuw test).

 

PV prestaties

Er bleken geen breuken te ontstaan en de elektrische prestaties bleven overeind. Het paneel doorstond verder alle vocht- en temperatuurtesten. Na een tweede testcyclus was er slechts sprake van een 5 procent terugval van het maximale vermogen.

 

Verder lezen

Kosten installaties zonnepanelen blijven sterk dalen
Zonnepanelen en led voor eerste CO2- én energie-neutrale parkeergarage
Aandacht voor maatschappelijke acceptatie zonneparken

Reageer op dit artikel