nieuws

Zonnepanelen: wel of geen bliksembeveiliging?

energie

Zonnepanelen: wel of geen bliksembeveiliging?

Bliksembeveiliging is bij pv-installaties op woningen een forse investering. Een inductielus voorkomen is misschien wel de belangrijkste oplossing.

PV-panelen op woningen beveiligen is in de meeste situaties overbodig. Volgens deskundigen vergroten zonnepanelen de kans op een blikseminslag niet.

Bliksembeveiligingsbedrijf

Is een vrijstaande woning of hoger gebouw met plat dak wel voorzien van bliksemafleiding, dan moet de pv-installatie daarop ontworpen te worden. Het is verstandig om contact te zoeken met het bliksembeveiligbedrijf. Soms staat een afleider op het dak in de weg of zorgt voor schaduw op de panelen. Zomaar rommelen met de bestaande blikseminstallatie is onverstandig.

Leestip: gratis whitepaper over veelgemaakte fouten bij de installatie van zonnepanelen

Overspanningsbeveiliging

Bij grotere systemen (> 10 kWp) is het in Duitsland verplicht om overspanningsbeveiliging te plaatsen (en in Nederland wordt het ook steeds vaker verplicht gesteld door de verzekeraar). De overspanningsbeveiliging geldt dan zowel voor de DC- als AC-zijde.  Maar de meeste panelen komen terecht op woonhuizen zonder bliksemafleiders en de kans op een directe inslag wordt er niet door vergroot.

Indirecte inslag

Een groter gevaar vormt een indirecte inslag in de omgeving, waarschuwt het Isso-handboek Zonne-energie. Zo’n inslag dichtbij, zelfs enkele honderden meters verderop, kan een piekspanning veroorzaken. Niet voor niets trekken veel mensen bij onweer de stekker van elektronica-apparatuur uit de wandcontactdoos. De oplossing: overspanningsbeveiliging. Leveranciers van overspanningscomponenten benadrukken de extra veiligheid die nu ontstaat.

Ook aansluitingen beveiligen

Hoofd techniek Bart Verkooijen van de grote leverancier SolarNRG is niet onder de indruk. “De kosten (voor een particulier) zijn het eigenlijk niet waard. Er komt nogal wat bij kijken (voor een correct beveiligde installatie). Je moet niet alleen de DC-zijde van de panelen beveiligen, maar ook de aansluitingen in de meterkast. Als de bliksem in het transoformatorhuisje slaat, dan komt de piek via de meterkast alsnog je omvormer binnen.”

Beveiligingspakket

De kosten voor zo’n compleet beveiligingspakket rijzen volgens Verkooijen de pan uit. “Voor particulieren heb je voor 3000 euro een leuk systeem, en dan moet je daar voor honderden euro’s aan  bliksembeveiliging plaatsen.” Bovendien werkt zo’n technische oplossing niet tegen een directe inslag op de panelen  of huis zelf. “Daar kun je tegen beveiligen wat je wilt, maar de EM-velden en stromen die daarbij worden opgewekt slopen de omvormer (en soms zelfs de bedrading of de panelen).”

Beeld: www.fritts.nl

Inductielus

De belangrijkste maatregel die een installateur kan nemen, is bijna gratis, betoogt Verkooijen. “Als je de panelen goed installeert met  een kleine inductielus op het dak kun je  (kan de omvormer) een blikseminslag op relatief kleine afstand  overleven. Maar als je de lus heel groot maakt, krijg je al een flinke inductiestroom bij een inslag 100 meter verder.”

Extra DC-kabel

Een minimale inductielus betekent dat de plus- en mingeleider dicht bij elkaar blijven. Vanaf het laatste paneel van een string loopt de DC-geleider terug langs alle vorige panelen om uiteindelijk bij de omvormer uit te komen. Het kost wat extra meters DC-kabel en wat extra moeite. Maar het effect is groot, weet Verkooijen. Bij een minimale inductielus is volgens SolarNRG een overspanningsbeveiliging alleen effectief bij een inslag tussen de 10 en 30 meter vanaf de panelen. “Bij een inslag binnen 10 meter is de kans dat de beveiliging het gewoon begeeft, en bij een inslag verderop zijn  de elektrische velden klein genoeg, mits je de panelen correct hebt geïnstalleerd.

Lees ook:

Salderingsregeling wordt vervangen door terugleversubsidie
‘Omvormers zonnepanelen slecht beveiligd’
Installateurs krijgen meer te maken met energieopslag
Zonnepanelen en de invloed op het laagspanningsnet

Van onze partner Libra Energy

Heeft warm weer invloed op rendement zonnepanelensysteem?

Zonnepanelen: zo houd je ze schoon

 

Reageer op dit artikel