nieuws

Groene school nóg groener met led en zonnepanelen

energie

Zonnepanelen en ledverlichting maken het Wellantcollege in Montfoort aanzienlijk duurzamer.

Groene school nóg groener met led en zonnepanelen
dav

Het Wellantcollege in Montfoort biedt groen onderwijs aan haar scholieren. Leerlingen kunnen er kennismaken met beroepen in de groene sector, zoals het hoveniersvak of tuinbouw. Met de verbouwing en uitbreiding van de school wordt de school zelf ook een stuk groener.

Lees meer over dit project in Cobouw Bouwberichten

Forse uitbreiding

Naast een verbouwing van de oudbouw realiseert aannemer KlaassenGroep uit Arnhem een uitbreiding van zo’n 1.900 m2. De E-installaties zijn de verantwoordelijkheid van de Montfoortse installateur Van den Pol Elektrotechniek.

Zonnepanelen

Op het dak worden 253 zonnepanelen van Trina Solar geplaatst. Deze polychristallijne panelen hebben een vermogen van 270 Wattpiek. De panelen zijn bevestigd op een montagesysteem van Sunbeam.

Stringomvormer

Het dak van de school was geschikt voor een oost-west oriëntatie. Daarom koos Van Den Pol voor een stringomvormer. “Voor het behalen van het juiste rendement uit de panelen is een stringomvormer een goede oplossing”, vertelt Simon Smits van Van Den Pol. “De omvormer is van fabrikant SMA, type Sunny Tripower 9000TL-20. We verwachten dat de jaarlijkse opbrengst van de panelen zo’n 9.000 kWh is.”

TL wordt led

In de gangen van de oudbouw zijn de TL-inlegbakken vervangen voor lederlichting. Momenteel branden er 63 ledspots van Philips met een vermogen van 22 Watt. Dit is zuiniger dan de oude traditionele verlichting, die een wattage van 58 Watt had.

Philips & Norton

Ook de nieuwbouw is van ledverlichting voorzien. In de lokalen zijn in totaal 165 Ledarmaturen van Norton geplaatst. In de gangen van de nieuwbouw zijn verschillende Philips ledspots van Philips geplaatst, in totaal 131.

Bewegingssensoren

De verlichting is gekoppeld aan de 22 klimaatunits, type Comfort°Plus CP1532, inclusief bewegingssensoren, die door Klimaatgroep Holland uit Groningen geleverd zijn. Zowel in de nieuw gebouwde als de reeds bestaande klaslokalen zijn Klemko bewegingsschakelaars van het type PLF-IB-PIR/80 bevestigd. Tot slot is ook de zonwering aan de Comfort˚Plus-units gekoppeld, waardoor een comfortabel binnenklimaat in de ruimtes gewaarborgd is.

Klaar voor de toekomst

De uitbreiding en verbouwing was nodig wegens de groeiende toestroom van leerlingen. Het project is medio 2017 gedeeltelijk opgeleverd. Eind 2017 is het project helemaal af.

Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille. Activeer uw gratis proefperiode op bouwberichten.nl
Reageer op dit artikel