nieuws

‘Sjoemelpanelen worden in Nederland nog steeds aangeboden’

energie

Erik de Leeuw, directeur van Solarwatt in de Benelux, vindt het vreemd dat de kwaliteit van zonnepanelen geen rol speelt in de Nederlandse subsidieregeling.

‘Sjoemelpanelen worden in Nederland nog steeds aangeboden’

Volgens de Leeuw  kan Nederland veel leren van de ervaringen in Australië. Daar weert de overheid leveranciers die niet voldoen aan de minimumkwaliteitseisen of die juiste voorlichting geven over hun panelen.

Budget zonnepanelen

De Leeuw merkt dat de markt voor zonnepanelen momenteel overspoeld wordt door budgetproducten. “Het is zorgwekkend dat ‘sjoemelpanelen’ die in Australië worden geweerd, in Nederland nog wel steeds worden aangeboden.” De budgetzonnepanelen komen vooral uit Azië.

A-merken zonnepanelen

“Veel A-merkproducten van zonnepanelen zagen hun marktaandeel flink stijgen. Maar tegelijkertijd zorgt de opmars van goedkope panelen die niet gecontroleerd worden ook voor serieuze vragen. Onze branche wordt steeds minder transparant.”

Subsidie zonnepanelen

Het is volgens De Leeuw van essentieel belang dat niet alleen de branche maar ook de overheid aanstuurt op heldere regels. Hij geeft aan met het nieuwe kabinet te willen meedenken over de nieuwe vormgeving van de subsidieregeling.

Lees ook:

Salderingsregeling wordt vervangen door terugleververgoeding
Aanbeveling installateurs belangrijk bij aanschaf zonnepanelen’
“Zonne-energie doe je er niet even bij”

Reageer op dit artikel