nieuws

‘Zonnepanelen vaker ingezet om op gas te besparen’

energie

Zonnepanelen worden steeds vaker ingezet om op gas te besparen, merkt Erik de Leeuw, algemeen directeur van Solarwatt Benelux.

‘Zonnepanelen vaker ingezet om op gas te besparen’

Solarwatt merkt dat de afgelopen maanden de vraag naar zonnepanelen toeneemt. Volgens het bedrijf steeg de verkoop ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 50 procent. “Een positieve en logische ontwikkeling”, zegt Erik de Leeuw. Hij wijst op de discussie over de gaswinning.

Consumenten stellen hogere eisen

Nu de overheid heeft besloten om de gaswinning in Noord-Nederland drastisch terug te dringen, neemt het belang van duurzame elektriciteitsopwekking volgens De Leeuw verder toe.  En zullen bedrijven en consumenten daardoor steeds hogere eisen stellen aan de kwaliteit van hun systemen voor het opwekken van zonne-energie. Ook is het nodig slimme systemen in te zetten om de zelf opgewekte energie direct te gebruiken of deze tijdelijk op te slaan.

Overstap op elektrische energie

De Leeuw wijst op de noodzakelijke overstap op elektrische energie, nu de gaswinning drastisch teruggedraaid wordt. “Daardoor zal de vraag naar stroom flink toenemen. Tot nu toe werden zonnepanelen vooral geïnstalleerd om kosten te besparen op stroomverbruik. Nu worden ze ook ingezet om op gas te besparen.”

Warmtepomp in plaats van cv-ketel

Steeds meer mensen verwarmen hun huis met een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. De Leeuw: “De warmtepomp bespaart gas, maar kost wel meer elektriciteit. Daarnaast stijgt de populariteit van elektrisch koken en elektrisch rijden. Dat betekent een sterk toenemende vraag naar stroom die duurzaam opgewekt en opgeslagen moet worden.”

Behoefte aan slimme systemen

Volgens De Leeuw zorgt deze trend voor een grotere behoefte aan hoogwaardige zonnepanelen die niet snel degraderen en beter bestand zijn tegen weersinvloeden. Daarnaast stijgt de vraag naar slimme systemen om ervoor te zorgen dat bedrijven en consumenten energie kunnen bewaren. Zo ontwikkelde Solarwatt een thuisaccu-systeem met software die apparaten met een tijdelijke flexibele energievraag kan inschakelen, als het aanbod hoog is.

Systemen optimaal op elkaar afstemmen

Volgens De Leeuw kan Nederland op dit gebied leren van Duitsland, waar zonne-energie in snel tempo werd uitgerold, maar er te weinig oog was voor het effectief opslaan waardoor overschotten ontstonden. “We hebben systemen nodig die optimaal op elkaar zijn afgestemd zodat panelen, accu’s en alle stroom verbruikende apparaten maximaal samenwerken”,  Op die manier kan zonne-energie een centrale rol spelen bij het verminderen van de afhankelijkheid van aardgas.” Al eerder voorspelde De Leeuw dat alle huizen zonnepanelen en een thuisaccu krijgen.

Installatie Journaal heeft een gratis whitepaper over de impact van all electric op de huisinstallatie en een whitepaper over de laatste ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen.

Lees ook

Nederland aantrekkelijk voor producenten zonnepanelen
Installateurs krijgen meer te maken met energieopslag
Met elektrische auto’s creëer je flexibele opslagcapaciteit

 

 

Reageer op dit artikel