nieuws

Eerste DC-huis uit de startblokken

energie

Eerste DC-huis uit de startblokken

De demonstratiewoning met een DC-installatie in Heerlen wordt binnenkort, met een jaar vertraging, in gebruik genomen. Installateur Wil Paulus vond het lastig om voldoende apparaten op gelijkstroom te vinden. Voor het DC-flexhouse wordt een stofzuiger op 350V DC ontwikkeld. 

 

Door Richard Mooi

Installateur Wil Paulus van EPM uit Maastricht zit in een consortium om een volledige DC-woning te realiseren. Het doel is plug-and-play installatietechniek te realiseren. Zowel qua kosten als doorlooptijd moet er een alternatief ontstaat voor wisselstroomnetten.  

Demonstratiewoning Avantis 

De demonstratiewoning op businesspark Avantis in Heerlen heeft flinke vertraging op gelopen, meldt Paulus. Pas sinds enkele weken heeft hij moet moeite een aantal componenten weten te verzamelen. “We hebben alleen nog maar een 350V DC-voedingssysteem.”  

Leestip: DC in woningen stokt door gebrek aan componenten

USB-C wandcontactdozen 

In de proefwoning worden op het 350V-netwerk USB-C wandcontactdozen aangesloten. In de USB-aansluitpunten vindt spanningsverlaging van 350 V naar 20 en 5 volt plaats. Veel apparaten met USB-C heeft Paulus nog niet kunnen vinden. Daarnaast is er één component op 350V, een stofzuiger die speciaal door consortiumpartner Haagse Hogeschool voor DC-flexhouse is gemaakt. Hoe sluit je die aan? “Wij hebben een speciale wandcontactdoos uit Amerika gehaald.”  

Geen vonkoverslag 

De wandcontactdoos is tamelijk groot door de ingebouwde schakelaar die bij het insteken en verwijderen van de stekker de spanning pijlsnel onderbreekt. “Dan wordt het net uitgeschakeld waardoor er geen vonkoverslag plaats zal vinden.”  

Elektronische wandcontactdoos

De wcd die Paulus via Google vond, wordt in Amerika in de industrie gebruikt. “Het is een afschuwelijk ding, maar het is om te testen en het werkt gewoon goed.” De volgende fase is om een elektronische wandcontactdoos te laten maken, op basis van een gemodificeerde perilex-stekker of Wieland-connector. Zodra de stekker de WCD raakt, weet de elektronica dat de spanning eraf moet.  

Wcd met 350V 

Wandcontactdozen met 350V zijn beslist noodzakelijk, vindt Paulus. De 5 ampère uit USB-c is onvoldoende voor ”alles waar een verwarmingselement in zit. We zullen er rekening mee moeten houden dat componenten toch vast worden aangesloten met een werkschakelaar of wandcontactdoos.” De vier lichtpunten in de woning hangen wel direct aan het 350V-net. Voor het DC-flexhouse zijn speciale led-drivers ontwikkeld.  

DC-flexhouse 

Voor de tweede fase van DC-flexhouse heeft een ander consortium, waar installatiebedrijf EPM opnieuw in zit, al een bestaande woning in een Heerlense woonwijk aangekocht. De woning is 2 jaar geleden voorzien van een energiezuinige installatie en domotica. “We hebben loze leidingen voor een DC-netwerk meegenomen. We willen over een jaar in ieder geval een hybride-woning maken door een stuk DC in te bouwen en uit te proberen.”  

DC-woning 

Of een volledige DC-woning snel een feit is, waagt Paulus te betwijfelen. “De elektrotechnische fabrikanten zitten er nog niet echt op te wachten.” Toch heeft nog steeds hooggespannen verwachtingen van een DC-infrastructuur. Niet alleen vanwege de besparing, maar ook doordat elektromagnetische velden verminderen. “Wij streven er naar om steeds meer over te gaan naar dc ook vanwege het gezondheidsaspect. Een omvormer van zonnepanelen worden steeds meer in huis geplaatst. Dat zijn geen gezonde dingen.”  

Lees ook:

 Installateurs onbekend met risico’s gelijkstroom

Alliander installeert publiek gelijkstroomstation

Gelijkspanning in circulair gebouw Circl van ABN

 

Reageer op dit artikel