nieuws

Vakmedianet hoofdmediapartner Vakbeurs Energie 2018

energie

Vakmedianet hoofdmediapartner Vakbeurs Energie 2018

Vakmedianet, de uitgever van Installatie Journaal, is samen met Sdu hoofdmediapartner van Vakbeurs Energie 2018.

 

Vakbeurs Energie is van 9 tot en met 11 oktober 2018 in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Het is de veertiende keer dat de beurs wordt gehouden.

Duurzame energieopwekking

De beurs is bedoeld als platform voor iedereen die professioneel bezig is met duurzame energieopwekking en energiebesparing. Daarbij wordt een verbinding gelegd tussen de belangrijkste betrokken sectoren; gebouwde omgeving, industrie en – door de combinatie met de vakbeurs Ecomobiel – mobiliteit. Het  beursthema is dit jaar ‘Samen Werken in Transitie’.

Leestip: Installateurs krijgen meer te maken met energieopslag

Energiezuinige gebouwen

Gebouwen kunnen nog veel energiezuiniger worden. De gebouwde omgeving is goed voor circa 30 procent van het totale energieverbruik in Nederland. ECN meldt dat alleen al voor ruimteverwarming een besparing mogelijk van rond de 67 PJ. Dat is 37 procent van het gasverbruik van de gebouwen.

Energiebesparing in kantoren

Het potentieel voor energiebesparing is in kantoren het grootst. Zwembaden en supermarkten zijn in de gebouwde omgeving de grootste energiegebruikers. Hoe de energiebesparing kan worden behaald, is te zien op Vakbeurs Energie.

Energieneutraal in 2050

De gebouwde omgeving kan met energiebesparing ook een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Partijen hebben in het energieakkoord afgesproken om de gebouwde omgeving in 2050 energieneutraal te maken. Dan moet er nog flink wat gebeuren.

Leestip:  ‘Installateurs moeten smart grids omarmen’

Renoveren

Nederland bespaart wel, maar het verbeteringstempo ligt veel te laag. Het grootste potentieel zit in de bestaande gebouwen en woningen. Daarom moet elk renovatiemoment worden aangegrepen om gebouwen en woningen energetisch te verbeteren.

Leestip: E-installaties renoveren, waar moet je aan denken?

Daling energiegebruik

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) verwacht dat het jaarlijkse energiegebruik in de gebouwde omgeving tussen 2008 en 2020 met 82 PetaJoule daalt naar 521 PetaJoule. Dat is niet voldoende om het doel van maximaal 507 PetaJoule in 2020 te halen dat de Rijksoverheid en diverse marktpartijen in 2012 in een koepelconvenant afspraken.

CO2-uitstoot terugbrengen

Ook het terugbrengen van de CO2-uitstoot door energiegebruik ligt nog niet op schema. Naar verwachting daalt deze uitstoot tot 24,7 Megaton in 2020. Maar het kabinet heeft een maximale emissie van 22,5 Megaton in dat jaar als doel gesteld. Om de energietransitie te versnellen, is er dus behoefte aan schaalvergroting, innovaties en een integrale benadering van duurzaam ontwerpen, bouwen en renoveren. Op de vakbeurs Energie kunnen deelnemers hiervoor inspiratie opdoen.

Industrial Heat and Power

Tegelijkertijd met de vakbeurs Energie vindt dit jaar de nieuwe beurs ‘Industrial Heat and Power’ plaats. Volgens beursorganisator 54events is de energietransitie ook voor de industrie een grote opgave. De industrie is verantwoordelijk voor ruim 40% van de CO2-uitstoot, waarvan 78% afkomstig is van de zware industrie.

Leestip: gratis whitepaper over Industrie 40.

Energie & industrie

Beursorganisatie 54events promoveert daarom het beurssegment ‘energie & industrie’ tot de stand-alone beurs ‘Industrial Heat & Power’. Daarin komen de segmenten stoominstallaties, koel- en vriestechniek, warmtekrachtkoppelings- en elektra-installaties, aandrijftechniek en perslucht en gebouw- en procestechniek. De beurs heeft een zelfstandig inhoudelijk programma, bestaande uit symposia, seminars en workshops in samenwerking met brancheverenigingen en bedrijfsleven.

Vakbeurs Energie en Ecomobiel

Vakbeurs Energie 2017 bracht 11496 bezoekers naar Den Bosch. Het aanpalende Ecomobiel was goed voor ruim 5000 geïnteresseerden. Vakbeurs Energie wordt ook in 2018 weer tegelijkertijd met Ecomobiel georganiseerd.

Praktische informatie

De vakbeurzen Energie, Ecomobiel en Industrial Heat & Power vinden plaats op 9, 10 en 11 oktober 2018 in de Brabanthallen in Den Bosch. De beurs is dagelijks open van 10.00-17.00 uur.

Kijk voor het volledige programma en voor meer informatie op Vakbeurs EnergieEcomobiel en Energie&Industrie

Reageer op dit artikel