nieuws

Flexibele zonnecellen als proef in 72 meter vangrail

energie

Flexibele zonnecellen als proef in 72 meter vangrail

Aan een provinciale weg in Heerhugowaard is op ruim zeventig meter vangrail flexibele folie met zonnecellen aangebracht. Het gaat om een proef van 1 jaar.

Volgens de initiatiefnemers zelf zijn er voor het eerst in de wereld zonnecellen aangebracht op een vangrail. Het gaat om een stuk van 72 meter op een vangrail naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard. Het is een proef met flexibele folie met zonnecellen. Onderzocht wordt of op een veilige en duurzame manier energie kan worden opgewekt voor wegverlichting en matrixborden, of voor levering aan het elektriciteitsnet. De proef duurt een jaar.

Zonnecellen in flexibele folies

Zonnecellen kunnen naast de bekende zonnepanelen ook ingebouwd worden in flexibele folies. Deze technologie is volop in ontwikkeling en het rendement wordt steeds beter. Er zijn in deze proefopstelling twee soorten folies gebruikt om de resultaten te vergelijken: met een breedte van 37 cm en 50 cm. Eind juli volgt installatie van de elektrische apparatuur en het trekken van de kabels.

Elektriciteitsproductie

Vorig jaar is ervaring opgedaan in een kleine pilot. Nu is het wachten op de eerste resultaten: is en blijft er een goede elektriciteitsproductie? Blijft het materiaal goed functioneren langs een weg in alle seizoenen? Kunnen we de energie goed verzamelen en transporteren, ook als er bijvoorbeeld een onderdeel uitvalt?

Leestip: gratis whitepaper over zonnepanelen-ontwikkelingen 

Data verzamelen

Voor een antwoord op die vragen is er apparatuur geplaatst die data verzamelt en doorstuurt voor analyse. Of de proef met zonnecellen op de vangrail succesvol is, wordt najaar 2019 bekend. De volgende stap is dan om een onderzoek te doen op grotere schaal, langs verschillende soorten wegen.

Onderzoek flexibele folies

Het is bekend dat flexibele folies met zonnecellen bruikbaar zijn voor elektriciteitsproductie. Het rendement is echter iets minder dan van de bekende zonnepanelen. Maar de toepassingsmogelijkheden zijn veel groter en de prestaties verbeteren snel dankzij nieuwe ontwikkelingen in materialen.

Zonne-energie goedkoper

De partners (zie hieronder) werken aan verschillende projecten om flexibele folies op allerlei plaatsen toe te passen. Ook wordt er gewerkt aan verbeterde productietechnieken en aan nieuwe technologieën met een hogere efficiency, waardoor zonne-energie goedkoper zal worden.

De partners

Het project wordt uitgevoerd door de provincie Noord-Holland, TNO, Solliance Solar Research, Heijmans, Femtogrid, Hogeschool van Amsterdam en wordt gesubsidieerd door de iDEEGO (innovatie Duurzame Energie en Energiebesparing Gebouwde Omgeving) regeling van de topsector Energie, gefaciliteerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lees ook:

Explosieve groei patenten perovskiet zonnecellen

Ramen met zonnecellen: wat is de potentie?

Zonnecellen leveren 54% meer energie uit geconcentreerd zonlicht

“Drijvende zonnecellen leveren meer energie op”

 

Reageer op dit artikel