nieuws

Energy Storage Day 2018: bijna alles over opslag

energie

In Nederland zijn dit jaar veel nieuwe energieopslagprojecten gerealiseerd. Onder andere over deze projecten gaat het tijdens de Energy Storage Day 2018.

Energy Storage Day 2018: bijna alles over opslag

De markt voor energieopslag is in beweging. Ook installateurs krijgen meer te maken met energieopslag. Tijdens de Energy Storage Day 2018 delen experts feiten, inzichten en verwachtingen op het gebied van energieopslag. Ook energieopslagprojecten waarbij gebruik is gemaakt van innovatieve technologie komen aan bod.

Klimaatakkoord

Een van de sprekers is Hans van der Spek. Namens FME en aangesloten branches is hij onderhandelaar aan de tafel elektriciteit van het klimaatakkoord. Van der Spek geeft tijdens de Energy Storage Day een toelichting op de rol van opslag en conversie in het klimaatakkoord. Van der Spek is bestuurder Energy Storage NL en programmadirecteur Cleantech bij FME.

Energieopslag doorrekenen

TEnneT bracht een visie uit op flexibiliteit in het energienetwerk. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor energieopslag. Daarom ontwikkelde de netbeheerder een online tool waarmee de business case van verschillende energieopslagtechnologieën kunnen worden doorgerekend. Joris Besseling, Electricity Market Developer bij TenneT, licht deze tool toe.

Ecovat

Het Ecovat is een groot ondergronds buffervat, gevuld met water,  dat geschikt is voor seizoensopslag. Berenschot berekende dat het toepassen van een Ecovat leidt tot een verlaging in de kosten van lokale distributienetwerken ten opzichte van een all electric systeem. Hierover vertelt Bert den Ouden. Hij is managing director Energy & Sustainability bij Berenschot.

Greenflux

De business case van energieopslag is in veel gevallen nog moeilijk rond te krijgen. Toch zijn er investeerders die volop inzetten in energieopslag. Rene Savelsberg, CEO bij SET Ventures, vertelt wat hem drijft om te investeren in onder andere Greenflux en Sonnen. Greenflux is een exploitant van laadpunten en dienstverlener voor elektrisch vervoer en Sonnen levert een intelligente batterij voor energieopslag.

Energieopslag veilig inpassen

De groei van energieopslagsystemen in de gebouwde omgeving gaat gepaard met vraagstukken over veiligheid en inpassing van energieopslag in de leefomgeving. De Nederlandse energieopslagindustrie gaat daarom in samenwerking met stakeholders richtlijnen opstellen. Daar gaat het over in de lezing van Stefan Olsthoorn, Energy Storage NL.

Vakbeurs Energie

De Energy Storage Day is woensdag 10 oktober, van 14:00 tot 16:00 uur in de Hertog Zaal van de Brabanthallen, tijdens Vakbeurs Energie. Inschrijving voor dit event kan via de gratis bezoekersregistratie van Vakbeurs Energie. De beurs is 9, 10 en 11 oktober. Vakbeurs Energie organiseert de Energy Storage Day in samenwerking met Energy Storage NL.

 

Reageer op dit artikel