nieuws

Gelijkstroomnetwerk voor onderwijsgebouw Pulse

energie

Kuijpers realiseerde een gelijkstroomopwekkende gebouwinstallatie voor Pulse. Dit is het eerste energieneutrale onderwijsgebouw op de campus van TU Delft.

Gelijkstroomnetwerk voor onderwijsgebouw Pulse
Foto: Studio 38

Het nieuwe gebouw werd gerealiseerd door het consortium Hurks (bouw) en Kuijpers (W- en E-installaties). Het ontwerp is van Ector Hoogstad Architecten. Pulse bestaat uit dertien zalen, waaronder 10 onderwijszalen. Op de begane grond bevindt zich een food market.

Teaching Lab

De nieuwbouw grenst aan het Teaching Lab. Hier kunnen docenten experimenteren en werken aan onderwijsinnovatie. Vaak gaat het hierbij om het ontwikkelen van activerend onderwijs. Bij deze vorm van onderwijs gaat het niet alleen om luisteren in de collegezaal. Studenten moeten actief aan de slag.

Lcd-schermen

Innovaties die in het Teaching Lab zijn ontwikkeld kunnen in Pulse in de praktijk worden gebracht. In Pulse vind je geen klassieke collegezalen maar instructieruimtes vol met moderne voorzieningen. Bijna alle wanden kunnen als een whiteboard beschreven worden en er hangen veel lcd-schermen, zodat de groepjes informatie kunnen delen.

Technology Room

De zogenoemde Technology Room is nog wat experimenteler. Bij elke tafel hangen een beweegbare camera en twee schermen. Zo kunnen studenten met studiegenoten elders communiceren.

Gelijkstroomnetwerk

Bijzonder is de toepassing van gelijkspanning. Gebruikers van elektrische energie zijn direct aangesloten op de 490 zonnepanelen op het dak van het gebouw. De gelijkstroom die door de zonnecellen wordt opgewekt kan dus direct en zonder energieverlies worden benut voor benut voor laptops, tablets, smartphones en verlichting.

Zonnepanelen & ledverlichting

Het gelijkstroomnet in Pulse is ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems, Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft. Momenteel voeden de panelen al rechtstreeks alle ledverlichting. Binnenkort worden alle nieuwe generatie USB-aansluitingen (tot 100 watt vermogen) op het panelennetwerk aangesloten.

Ventilatoren op gelijkstroom

Daarnaast adviseerde Kuijpers de TU Delft om gebruik te maken van ventilatoren die op gelijkstroom kunnen draaien. Dan kan de universiteit, zodra de techniek zover is, ook de ventilatie rechtstreeks op de zonnepanelen aansluiten.

Pulse is een van de eerste gelijkstroomnetwerken in de utiliteitsmarkt. Het gebouw werd 30 augustus 2018 geopend. DC in gebouwen is technisch gezien geen belemmering meer.Het eerste dc-huis werd een paar maanden geleden geopend. Wel lijkt DC in woningen te stokken door een gebrek aan componenten.  Wat openbare verlichting  betreft is gelijkspanning bezig met een gestage opmars.

Foto: Studio 38

Reageer op dit artikel