nieuws

Een DC-net ontwerpen, hoe doe je dat?

energie

Gelijkspanning zou wel eens een belangrijke rol kunnen spelen bij de energiedistributie.

Een DC-net ontwerpen, hoe doe je dat?

Steeds meer apparaten werken op gelijkspanning, en het omzetten van AC naar DC en andersom levert verliezen op. Dat was tot voor kort de belangrijke drive achter de uitrol van DC-distributienetten, voornamelijk voor openbare (straat)verlichting  en in tuinbouwkassen.

Minder koper

Maar er is nog een belangrijk voordeel: de netten zijn eenvoudiger van opzet. Dat scheelt enorm veel koper, een prijzige grondstof.

DC-net ontwerpen

Het ontwerpen van een DC-net is een stuk eenvoudiger dan een wisselspanningsnet. De altijd lastige kortsluitberekening is overbodig dankzij de actieve (toestel)beveiliging. Dat levert veel dunnere kabels op. Lees meer hierover in het artikel: Hoe ontwerp je een DC-net?

Reageer op dit artikel