nieuws

NTA 8800 rekenmethode energieprestatie gebouwen beschikbaar

energie

Voor de bepaling van de energieprestatie van een gebouw is de nieuwe rekenmethode NTA 8800 beschikbaar.

NTA 8800 rekenmethode energieprestatie gebouwen beschikbaar
Foto: Shutterstock.com

NTA 8800 is van toepassing op zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw. De nieuwe methode vervangt een aantal bestaande methoden voor nieuwbouw en bestaande bouw, namelijk NEN 7120, Nader Voorschrift en ISSO 75.3. NTA 8800 volgt de Europese normen en vervangt de huidige EPC- en EI-indicatoren door de energiebehoefte per vierkante meter (kWh/m2).

NTA 8800

NTA 8800 bevat geen eisen aan de energieprestatie van gebouwen, maar is een bepalingsmethode waarmee wordt vastgesteld of aan de eisen wordt voldaan die worden opgenomen in wet- en regelgeving.

BENG-eisen

Aanvragen voor nieuwbouw moeten vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de BENG-eisen. Dit volgt uit de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD). De nieuwe methode is onder andere nodig om aan deze richtlijn te voldoen. Op diverse punten zijn vereenvoudigingen doorgevoerd ten opzichte van de Europese normen. Dit om beter aan te sluiten op de Nederlandse situatie.

Leestip: gratis whitepaper over BENG

Programmaraad

De bepalingsmethode NTA 8800 is ontwikkeld door de Programmaraad. Dit in opdracht van het ministerie van BZK en onder regie van NEN. In de Programmaraad zijn energie-, installatie- en bouwsector, gemeenten, vastgoedeigenaren, woningcorporaties en adviseurs vertegenwoordigd.

NTA aanpassen

De komende tijd vinden studies plaats op basis van deze versie van de NTA. Afhankelijk van de uitkomsten van deze studies kunnen nog aanpassingen worden doorgevoerd.

Congres  Programmaraad over inhoud NTA

De Programmaraad organiseert op 20 november 2018 een congres. Tijdens dit congres wordt de inhoud van de NTA en het implementatietraject besproken. Daarnaast worden de BENG-eisen bekend gemaakt door het ministerie van BZK. Het programma bekijken en aanmelden kan via NEN Evenementen.

Reageer op dit artikel