nieuws

‘Zon op water is niet langer een niche’

energie

“De markt voor drijvende pv-systemen groeit zowel in Nederland als wereldwijd ongekend snel.” Dit zegt Jasper Lemmens, consultant bij DNV GL.

‘Zon op water is niet langer een niche’

Volgens Lemmens zal het marktsegment  van de drijvende pv-systemen de status van niche snel ontgroeien.

Drijvende  zonneparken ontwikkelen

“Lokale omstandigheden zijn cruciaal voor het succesvol ontwikkelen en bouwen van een drijvend zonne-energiesysteem”, stelt Lemmens.  DNV GL voerde adviesopdrachten en onderzoeken uit voor een dozijn grootschalige drijvende zonneparken. Het gaat hierbij niet alleen om Nederland, maar ook om landen als Singapore, Marokko en India.

Standaardisatie drijvende pv-systemen

Volgens Lemmens is er nog veel onwetendheid als het gaat om drijvende pv-systemen en is standaardisatie gewenst. “De praktijk laat zien dat alle technologieontwikkelaars verschillende mate van kwaliteit en kwaliteitscontrole kennen.”

Gedrag drijvend zonnepaneel

Bij een standaard zonnepaneel op daken of in een landopstelling het langjarige gedrag al vaak onderzocht. Veel minder is bekend over de prestaties van een zonnepaneel op water. Lemmens: “Daarom is er internationaal veel aandacht voor dergelijk onderzoek. Zo wordt snel gesteld dat zonnepanelen 10 procent meer energie produceren als ze op het water geplaatst worden. Of dit zo is, moet echter voor ieder individueel project vastgesteld worden.”

‘Reken je niet rijk’

Projectontwikkelaars doen er slim aan zicht niet direct rijk te rekenen, waarschuwt Lemmens.  “Bepaal mogelijke extra opbrengsten met behulp van metingen op locatie en gedegen opbrengstberekeningen door middel van simulatiemodellen.”

Zonne-energiecongres Sunday

Jasper Lemmens was eind 2018 een van de sprekers op zonne-energiecongres Sunday. Hij had het over de uitrol van drijvende zonnepanelen. Op 13 november 2019 is de elfde editie van Sunday.

Reageer op dit artikel