nieuws

‘2018 was het jaar van de zonnewende’

energie

Holland Solar ziet 2018 als het jaar dat zonne-energie definitief doorbrak. De brancheorganisatie noemt 2018 daarom ‘het jaar van de zonnewende’.

‘2018 was het jaar van de zonnewende’

Vorig jaar werden er veel zonnepanelen en zonnecollectoren geïnstalleerd. Het gaat om 1,124 GWp zonne-energie die is toegevoegd. Een recordgroei, meldt Holland Solar. Zonne-energie is nu de grootste gebruiker van de stimuleringsregling SDE+.

Record opgewekte zonnestroom

Holland Solar noemt nog meer ‘wapenfeiten’.  Zo werd op 1 juli 2018 het record aan opgewekte zonnestroom gebroken. Op die dag kwam 9% van de elektriciteit kwam van de zon.

Aantal banen zonne-energiesector

Ook het aantal banen in de zonne-energiesector groeide vorig jaar explosief. Het gaat in de installatiebranche om een verdriedubbeling. Volgens het CBS werken in de sector werken nu ongeveer 7.600 mensen fulltime.

Zonnepanelen op water

Verder neemt de toepassing van zonnepanelen op water toe. Holland Solar geeft drijvend zonnepark Lingewaard als voorbeeld. Dit is een zonnepark van ongeveer 6.000 panelen waarmee jaarlijks ongeveer 1,8 miljoen kWh zonnestroom opgewekt kan worden. Dit is genoeg voor zeker 600 huishoudens. Coöperatie Lingewaard Energie ontwikkelde dit park samen met tuinders op het gietwaterbassin aan de Azalealaan in het tuinbouwgebied Bergerden. Het gaat om een burgerinitiatief. Het park werd in augustus 2018 geopend.

Zonne-energie & het Klimaatakkoord

Holland Solar is blij dat de rol van grootschalige opwek van zonne-energie steeds vaker wordt erkend. Zo gaan in het Klimaatakkoord de modellen voor energietransitie voor de gebouwde omgeving in alle gevallen uit van zonnepanelen. Vaak speelt in deze modellen ook zonnewarmte een rol.

De organisatie noemt ook nog deze feiten om duidelijk te maken dat zonne-energie definitief is doorgebroken:

  • zowel in Europa als in Nederland wil 80% van de inwoners zonne-energie
  • er komen opleidingen voor de installatie van zonnepanelen in het regulier mbo-onderwijs
  •  banken stelden een contract op voor zonne-energie op grote daken, zodat financiering eenvoudiger wordt
  •  Holland Solar groeide in 2018 naar 151 leden. Dit is een groei van bijna 14 procent vergeleken met 2017.
Reageer op dit artikel