nieuws

Productie nieuw type zonnecellen komt op stoom  

energie

Oxford PV, ontwikkelaar van zonnecellen met meer lagen voor een hoger rendement, haalt geld binnen voor opschaling van de productie.  

Productie nieuw type zonnecellen komt op stoom  

Pionier in zonne-energie Oxford PV ontwikkelt zogeheten hetero junction tandem-zonnecellen (HJT) die bestaan uit meer lagen, met als doel een hoger rendement te behalen. De extra aangebrachte laag bestaat uit het materiaal perovskiet. Het Chinese Goldwind, leverancier van windmolens, investeerde deze maand 42 miljoen dollar in deze veelbelovende ontwikkelaar van zeer efficiënte zonnecellen. Het van oorsprong Engelse Oxford PV hoopt via Goldwing toegang te krijgen tot de Chinese markt.  

Zonnepanelen productieapparatuur 

Daarmee was Goldwind even de grootste aandeelhouder in Oxford PV. Maar dat duurde niet lang. Oxford PV kondigde in dezelfde maand een nauwe samenwerking aan met Meyer Burger, een Duitse leverancier van productieapparatuur voor zonnepanelen. In die samenwerking krijgt Meyer Burger een aandeel in Oxford PV van bijna 20 procent (18,8%) en streeft daarmee Goldwind als grootste aandeelhouder voorbij.  

Productielijn in 2020 

Binnen de afspraken met Meyer Burger is bovendien overeengekomen dat Oxford PV een 200 MW-productielijn zal afnemen van de producent voor de productie van de tandem-zonnecellen. De productielijn zal voor einde 2020 worden geïnstalleerd in de Duitse vestiging van Oxford PV in Brandeburg an der Havel. Met deze productielijn kan het bedrijf zonnecellen leveren onder een eigen merk. Daarnaast denkt het bedrijf na over partnerships met andere productiebedrijven voor de distributie van de techniek. 

 

Perovskiet als extra laag zonnecel 

Oxford PV heeft als doel de efficiëntie, ofwel het rendement, van een zonnecel te verhogen door over een silicium zonnecel een dunne laag transparante pervoskiet aan te brengen, die voor wat betreft de golflengte is afgestemd om een ander deel van het spectrum van de zonnestraling. De theoretische maximum efficiëntie per laag is 34 procent. Door twee lagen op verschillende golflengtes af te stemmen, zou er hogere rendementen gerealiseerd kunnen worden.  

 

Rendement zonnecel wereldrecord 

Afgelopen december haalde het bedrijf een wereldrecord met een conversie van 28 procent, met een perovskiet-silicium tandem-zonnecel van 1 vierkante centimeter (bevestigd door de National Renewable Energy Laboratory, red.). Het wereldrecord voor een commercieel beschikbare mono kristallijne zonnecel ligt op 24 procent (Longi Solar, januari 2019, red). Volgens het management van Oxford PV is een rendement van 35 procent met reeds beschikbare technologie niet onrealistisch, op termijn zelfs 40 procent.  

Reageer op dit artikel