nieuws

Algoritme koopt duurzame energie in tegen scherpe prijzen

energie

Zelflerende algoritmen van startup Senfal sturen het energieverbruik van klanten op basis van fluctuaties in aanbod en prijs.

Algoritme koopt duurzame energie in tegen scherpe prijzen

Door Ton van Leeuwen, Leene Communicatie

 

De opwekking van duurzame energie groeit sterk, maar de opslagmogelijkheden en netcapaciteit voor duurzame energie zijn beperkt. Dat leidt tot een markt met hoge prijzen bij piekvraag. Daarom ontwikkelde de Nederlandse startup Senfal een algoritme dat apparaten van klanten en hun stroomverbruik koppelt aan de prijzen op elektriciteitsmarkt.

Automatisch op lager vermogen

Wanneer het bijvoorbeeld niet waait en de spotmarkt een aantal dure uren laat zien, kan speciale software ervoor zorgen dat een apparaat automatisch op een lager vermogen gaat draaien. De dag erna, bij een gunstiger energieprijs, kan datzelfde apparaat juist een tandje bijschakelen, uiteraard op voorwaarde dat het bedrijfsproces dit toelaat.

Goed inkoopmoment

De software kan voor een breed scala aan apparaten worden toegepast, van elektrische auto’s en warmtepompen tot machineparken van industriële grootverbruikers. “Een van onze eerste grote projecten was voor een vrieshuis”, vertelt Sander ten Kate, CEO van Senfal. “Inmiddels werken we ook voor waterschappen, die onze software inzetten voor gemalen. Om hun vraag naar energie optimaal af te stemmen op het aanbod, gebruiken we zo veel mogelijk databronnen. Voor een waterschap is bijvoorbeeld ook het verwachte waterniveau van belang, en het aantal keren dat de deur open moet gaan. Die helpen het algoritme om een goede voorspelling te doen van het benodigde vermogen en daarmee een goed inkoopmoment.”

Inkoop volledig automatisch

Senfal geeft niet alleen advies, maar kan de inkoop – binnen een bepaalde bandbreedte – zelfs volautomatisch sturen. Hoewel die ontzorging voor veel bedrijven aantrekkelijk is, merkt Ten Kate dat een deel van de markt nog wel moet wennen aan de innovatie. “Vooral in de industrie zijn veel bedrijven relatief behoudend. Vertrouwen geven aan een algoritme en energie-inkoop durven uitbesteden is dan best een grote stap.”

Meer slagkracht

Voor de marktbenadering verwacht Senfal te profiteren van de overname door Vattenfall. De startup krijgt hiermee direct toegang tot een groot deel van de Europese markt. “Met ongeveer 20 medewerkers zitten we met Senfal op een kantelpunt. Om echt impact te kunnen maken hebben we meer slagkracht nodig. Daarmee was een overname de meest logische stap.”

Acquisitie van startups

Acquisitie van startups is voor Vattenfall geen doel op zich, maar moet passen in het groeipad. Eerder al richtte het bedrijf de eigen startup Powerpeers op, een peer to peer platform waar consumenten en bedrijven onderling duurzame energie kunnen uitwisselen. “Startups helpen ons om innovatief en wendbaar te blijven. Daarnaast blijven we ook investeren in onze eigen medewerkers en expertise. Zo hebben we bijvoorbeeld eigen meteorologen in dienst. Betere weersvoorspellingen helpen niet alleen de productie, maar ook de vraag naar energie beter in te schatten.”

 

 

Reageer op dit artikel