nieuws

“Je kunt de warmtepomp niet links laten liggen”

energie

Installateurs moeten zich verdiepen in nieuwe technieken zoals de warmtepomp, om te kunnen overleven. Dat stelt Nico van Leeuwen, business developer bij ROVC.

“Je kunt de warmtepomp niet links laten liggen”

“Huizen voorzien van slimme sturingen, gecombineerde technieken, het op afstand beheren en onderhouden van installaties… er gebeurt zoveel. Je kunt nieuwe technieken niet links laten liggen, want dan mis je de boot “, aldus Nico van Leeuwen. “Een installateur , E, CV of W, die niet allround wil worden, heeft op termijn geen werk meer. Een e-installateur moet bijvoorbeeld in staat zijn groepenkasten geschikt te maken voor een warmtepomp en zonnepanelen.”

Zesduizend nieuwe warmtepompmonteurs

September 2018 werd een Green Deal afgesloten tussen overheid en bedrijfsleven. De warmtepompen vormden daarin de eerste concrete actie. Volgens deze overeenkomst moeten er in vijf jaar tijd zo’n zesduizend nieuwe warmtepompmonteurs worden opgeleid. Om dit te kunnen realiseren zijn er tussen het afsluiten van de deal en januari 2019 acht nieuwe praktijklokalen voor warmtetechniek geopend.

Basiskennis warmtepompen

In het kader van de Green Deal tuigde ROVC samen met Opleidingsbedrijf Installatiewerk Nederland de Leerlijn warmtepompen op. Bij de overeenkomst zijn nog veel meer partijen betrokken, zoals Techniek NL, Gasunie, en de Dutch Heat Pump Association. Van Leeuwen: “Leveranciers vonden het ook heel belangrijk dat er opleidingscentra zouden komen voor het verwerven van basiskennis. De warmtepomp was immers aan een opmars bezig. Maar ook het aantal niet juist geïnstalleerde warmtepompen nam toe.”

Leerlijn warmtepompen

Er is veel animo voor de Leerlijn warmtepompen. “En zeker niet alleen van cv-installateurs. Ook e-installateurs en airco-installateurs weten de praktijkcentra te vinden. Ze willen weten wat een warmtepomp nou precies is en wat er bij komt kijken om hem te installeren.”

Afgiftesystemen

E-installateurs snappen over het algemeen snel hoe een warmtepomp werkt, merkt Van Leeuwen. “Maar de basis-thermodynamica die erbij komt kijken vinden ze vaak wel lastig. Ook hebben e-installateurs vaak wat moeite met de werking van het afgiftesysteem. Daarom volgens ze na de basiscursus vaak de eendaagse vervolgtraining over afgiftesystemen.”

Reageer op dit artikel