nieuws

Salderingsregeling zonnepanelen blijft tot 2023

energie

De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft tot 1 januari 2023. Vanaf die datum wordt de regeling geleidelijk afgebouwd. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Snel van Financiën besloten dit.

Salderingsregeling zonnepanelen blijft tot 2023

Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord. De salderingsregeling houdt in dat de elektriciteit die met eigen zonnepanelen wordt opgewekt en wordt teruggeleverd aan het net, wordt afgetrokken van het eigen energieverbruik.

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

De salderingsregeling wordt tussen 2023 en 2031 afgebouwd. Het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen door het terugleveren aan het net gaat elk jaar iets minder worden, totdat het nul is. Zonnepanelenbezitters krijgen vanaf 2031 alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen.

Terugverdientijd zonnepanelen zeven jaar

Voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of deze kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen, wordt met deze geleidelijke afbouw van salderen een gemiddelde terugverdientijd van ongeveer 7 jaar verwacht.

Meters met dubbel telwerk

Om het geleidelijk afbouwen mogelijk te maken is het nodig voor de Belastingdienst dat huishoudens en bedrijven een meter hebben die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten. Het gaat dus om een meter met minimaal een dubbel telwerk. Vanaf 1 januari 2023 is het voor zonnepaneeleigenaren verplicht een meter met een dubbel telwerk te hebben. Netbeheerders zullen de meter voor die datum aanbieden.

Reactie Techniek Nederland

Techniek Nederland is enthousiast over de verlenging van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Voorzitter Doekle Terpstra denkt dat het besluit consumenten en bedrijven zal stimuleren meer daken te voorzien van zonnepanelen. Terpstra: “Consumenten en ondernemers hebben nu de zekerheid dat ze hun investering zullen terugverdienen. Dat is belangrijk, want zonne-energie speelt een cruciale rol in de energietransitie. Al meer dan een miljoen huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak, maar de potentie is nog veel groter. Er zijn nog veel daken zonder zonnepanelen. Ik denk dat daar de komende tijd snel verandering in komt.” Techniek Nederland kan zich ook vinden in de stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling die na de verlenging zal plaatsvinden.

 

Reageer op dit artikel