nieuws

Grote zonneparken steeds vaker uitgevoerd in 800 Vac

energie

Bij grote zonnevelden wordt steeds vaker overgeschakeld naar 800 volt. Dat scheelt in de kosten voor de bekabeling. Voorwaarde is dat de omvormer, lastscheiders en trafostation geschikt zijn voor 800 Vac.

Grote zonneparken steeds vaker uitgevoerd in 800 Vac

Door Richard Mooi

Vorig jaar zijn de eerste zonneweides in Nederland uitgevoerd in een afwijkende laagspanning. Geen 400 volt, maar 800 volt AC. Deze verdubbeling van de wisselspanning wordt ingegeven door besparing op kabelkosten, zegt Willie van Aalst van Engineering4Solar. “Je kabel is de helft minder in doorsnede.”

Besparen op kabelkosten

Ondanks het feit dat al is overgestapt op aluminium grondkabel in plaats van koper, is de besparing op kabelkosten aanzienlijk. De verdubbeling van het voltage in het laagspanningdistributienet van solarparken werd mogelijk nadat Huawei omvormers op de markt bracht met deze hogere spanning. Na Huawei volgde ook ABB. Het gaat om omvormers vanaf 100 kW, hoewel bij Huawei de ondergrens is verlaagd naar 60 kW. Overigens heeft SMA onlangs een omvormer voor 690V ontwikkeld. “Die 690V wordt toegepast bij veel windmolenparken.”

Speciale productlijn

Met alleen omvormers met 3-fase/800 volt en dunnere kabel ben je er niet. De trafo moet eveneens geschikt zijn voor 800 volt, net als de tussenliggende mespatronen en lastscheiders. Steeds meer leveranciers spelen er op in. Weliswaar zijn de componenten nog wel wat duurder, net zoals de trafo. Vanwege de extra investering in trafo en beveiligingscomponenten lag het omslagpunt vorig jaar bij solarparken vanaf van 5 MVA. Dat zijn forse parken. Maar de grens zakt. “We zijn nu een half jaar verder en het omslagpunt ligt nu bij 2 MVA oftewel zo’n 10.000 panelen.”

Geyer

Geyer liet onlangs op de vakbeurs Solar Solutions de eerste verdeelkasten met lastscheiders en mespatronen voor 800 volt AC zien. De gangbare componenten zijn niet zonder meer geschikt voor de hogere spanning. Ze zijn namelijk standaard getest tot 690 volt. Voor de hogere spanningsklasse is een nieuwe keuring noodzakelijk. “Het is een speciale productlijn bij ons,” meldt Gerard Hurenkamp.

Openklem

De omvormers met 800 Vac zijn ook aan DC-kant bestand tegen een hogere spanning, namelijk een openklemspanning van 1500 volt in plaats van 1000 volt. Een string kan daardoor worden uitgebreid van maximaal 22 panelen naar 33 panelen. De winst zit ‘m niet in een dunnere kabeldiameter, de stroom blijft hetzelfde, maar in een grotere lus. Dus ook minder DC-bekabeling. Volgens Van Aalst gaan 800 Vac en 1500 Vdc hand in hand. Daarnaast zijn er ook omvormers, onder meer bij SMA die nog wel een 3 fase/400 V-uitgang hebben, maar al wel bestand zijn tegen een ingangsspanning van 1500 Volt. De laagspanningsnorm NEN 1010 heeft geen moeite met de hogere spanning. De maximale spanning in de NEN 1010 is 1000 Vac en 1500 Vdc.

Arbowetgeving

De Arbo-wetgeving is wat strenger, met name de 1500 V DC. “Bij 1500 volt moet je er een hek omheen zetten. Alleen NE3140-geschoolde menen mogen het terrein op komen, ook degene die het gras maait moet bevoegd zijn. En de schaapjes eigenlijk ook. Maar om zonnepaneelvelden staat altijd een hek, en daarom is 1500 volt bij zo’n veldopstelling ideaal.”

‘Select groepje’

Komt het zover dat de wisselspanning ook buiten zonneparken wordt opgevoerd naar 800 volt? Dit lijkt Gerard Hurenkamp van Geyer een brug te ver. “Je hebt hier zonnepanelen, omvormers, kasten, een trafo, en een stukje kabel. Dan heb je het over een select groepje aan producten dat daarvoor geschikt is. Ga je het voor grotere installaties gebruiken, dan zul je ook die voor de hogere spanning geschikt moeten maken.”

Reageer op dit artikel