nieuws

‘2 gigawatt aan drijvend pv-vermogen in 2023’

energie

Het Nationaal Consortium Zon op Water wil dat er in Nederland in 2023 twee gigawattpiek aan drijvend pv-vermogen is gerealiseerd.

‘2 gigawatt aan drijvend pv-vermogen in 2023’

In het Nationaal Consortium Zon op Water werken 35 overheden, kennisinstellingen en bedrijven aan concrete projecten. “Voor de periode tot 2021 is al voor meer dan 500 megawatt aan SDE+-subsidie verleend aan drijvende zonneparken”, vertelt Wiep Folkerts. Hij is voorzitter van het consortium en ook programmamanager toepassingen zonne-energie bij TNO. 2 gigawattpiek op water in 2023 is volgens hem haalbaar. “We zitten goed op schema.”

Klimaatdoelstellingen

Folkerts: “We moeten in Nederland nog zeker duizend vierkante kilometer aan zonneparken bouwen als we aan onze klimaatdoelstellingen willen voldoen. Die ruimte hebben we niet op land, dus is de stap naar water noodgedwongen.

17 nieuwe parken op zandwinplassen

Projectontwikkelaar GroenLeven gaat de komende jaren 17 drijvende zonneparken aanleggen op zandwinplassen. De ontwikkelaar haalde al voor 400 megawatt SDE+-subsidie binnen en gaat daarvan minimaal 200 à 300 megawatt realiseren. “Daarmee nemen we eind 2020 al 15 procent van die 2 gigawattpiek voor onze rekening, zegt Roland Pechtold, CEO van GroenLeven.

Industrieel gebied

Pechtold:  “Er zijn veel zandwinplassen en baggerdepots in Nederland. Dat is industrieel gebied waar toch niemand kan komen. Je pakt geen water af van andere functies. Zandwinplassen en baggerdepots liggen vaak bij een aansluiting op het net en de installaties daar kunnen op deze stroom draaien.”

Zonnepark Tynaarlo

GroenLeven startte onlangs met de aanleg van een drijvend zonnepark op een zandwinplas in het Drentse Tynaarlo. Het park krijgt 23.000 zonnepanelen en een vermogen van 8,4 megawattpiek. Het gaat nu nog om het grootste drijvende zonnepark van Europa.

Zonnepark Andijk

De positie van het grootste drijvende zonnepark van Europa zal ontwikkelaar GroenLeven kwijtraken aan  Floating Solar. Deze joint venture van Sun Projects en Dromec begint dit najaar met de aanleg van een drijvend zonnepark met 73.500 panelen en een vermogen van 22,6 megawattpiek. Het park komt op het spaarbekken van waterleidingbedrijf PWN in Andijk.

Vijftien eilandjes

Het park in Andijk wordt verdeeld over vijftien eilandjes met een doorsnee van 140 meter. Elk eilandje krijgt 4900 drijvende zonnepanelen. De bouw van de eerste drie start in september. Uiteindelijk zal maximaal 50 procent van het spaarbekken bedekt zijn. Dit om de ecologie onder water niet te veel aan te tasten.

Zonvolgend systeem

Dankzij het draaisysteem van Floating Solar volgen de panelen de zon. Hierdoor wekken ze meer op dan traditionele pv-installaties. Volgens Folkerts van TNO hebben zonnepanelen op grote waterplassen ook meer instraling van de zon. Ook is er volgens hem een positief effect meetbaar door de natuurlijke koeling van de panelen.

Pilot Tweede Maasvlakte

Zon op Water laat door Floating Solar een pilot uitvoeren met drijvende panelen op baggerdepot de Slufter op de Tweede Maasvlakte. Daar geldt golfslagcategorie 2. Dit komt neer op golven van een meter hoog. Als de pilot succesvol is moet op de Slufter een drijvend zonnepark van zo’n 100 megawattpiek komen. Daarna wordt de stap naar het IJsselmeer en zijn randmeren gezet en uiteindelijk naar de Noordzee.

Samenwerken met maritieme experts

Ook GroenLeven verwacht dat de stap naar zee wordt zet. Daarom werkt het bedrijf samen met bedrijven en experts uit de maritieme sector.

The Solar Future NL

De laatste ontwikkelingen rond zon op water worden besproken tijdens de 11e editie van The Solar Future NL. Deze conferentie is 13 juni in DeFabrique in Utrecht. Sprekers zijn onder anderen Ronald Pechtold en Wiep Folkerts.

Reageer op dit artikel