nieuws

China naar recordhoogte geïnstalleerd PV-vermogen

energie

Lange tijd lag aanvankelijk Japan en vervolgens Duitsland aan kop voor wat betreft het geïnstalleerd vermogen aan PV. Maar China staat inmiddels met zwaar overwicht op de eerste positie.

China naar recordhoogte geïnstalleerd PV-vermogen

Ongeveer 25 jaar geleden had China nog geen enkel zonnepaneel in stelling gebracht, maar inmiddels staat het Aziatische land wereldwijd met een enorme voorsprong aan de top. Volgens schattingen van marktonderzoeker Wood Mackenzie zal er in 2024 maar liefst 370 GW aan PV-vermogen in China staan opgesteld, meer dan het dubbele van de totale PV-capaciteit in Amerika op dat moment.

 

Groei PV-vermogen China

De afgelopen jaren heeft China een grote groei laten zien, die ook nog in 2019 en 2020 doorzet. Daarna zal de groei zich stabiliseren. De grote populatie van China die zich bovendien steeds verder ontwikkeld, is uiteraard de oorzaak van de enorme behoefte aan energie. Naar alle verwachtingen zal buurland India op termijn het stokje in deze overnemen.

Omvangrijke solarparken

China heeft al enkele jaren de grootste capaciteit aan geïnstalleerd PV-vermogen, waaronder diverse omvangrijke solarparken, zoals de grootste van de wereld (1500 MW) in de Tengger-woestijn. China is de grootste investeerder in schone energie en is naarstig op zoek naar mogelijkheden om het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix te verhogen.

Investeringen groeien

Toch is solar nog een relatief klein deel in de totale mix; cijfers van IEA uit 2016 wijzen op 60 procent elektrische energie uit kolencentrales en 5 procent uit solar. Dat maakt China tot de grootste uitstoter van CO2 uit fossiele brandstof in de wereld; bovendien zit China in een kwart van de investeringen in nieuwe kolencentrales wereldwijd. Maar dat beeld verandert.

Renewable energy superpower

Het kolenverbruik in China is al jaren dalende, terwijl de investeringen in hernieuwbare energie blijven stijgen. Ook het grootste aantal patenten op het gebied van hernieuwbare energie komt uit China. Volgens een rapport van het International Renewable Energy Agency kan China op het gebied van hernieuwbare energie uitgroeien naar een wereldwijd zeer invloedrijke positie, ofwel een: renewable energy superpower.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel