nieuws

Hoe voorkom je dat een pv-installatie als EMC-stoorbron fungeert?

energie

Een zonnestroominstallatie fungeert soms als een EMC-stoorbron. Agentschap Telecom gaat de strijd aan tegen etherafval van omvormers en kabels.

Hoe voorkom je dat een pv-installatie als EMC-stoorbron fungeert?

Door Richard Mooi

De meeste storingsbronnen, maar niet alle, zijn toe te wijzen aan de DC-bekabeling. Om te voorkomen dat de kabels als ongewenste zendantenne gaan fungeren, presenteerde Agentschap Telecom vijf oplossingen.

Apparatuur met CE-markering

1.Gebruik alleen apparatuur met CE-markering. Dat moet –als het goed is- voldoen aan Europese richtlijnen voor uitstraling van EMC.

Tip: Installatie Journaal heeft een boek over EMC van installaties

Installeer volgens de voorschriften

2.Leg een pv-installatie aan volgens de installatievoorschriften. Let ook op wat een fabrikant zegt over het aarden. Volgens Eddie Hut van Agentschap Telecom is aarding bij installateurs wel bekend vanwege de elektrische veiligheid, maar minder voor het afvoeren van EMC-velden. De NEN 1010 EN NPR 5310 zeggen iets over beveiliging tegen EMC.

Kabels parallel

3. Laat de kabels naar panelen zo lang als mogelijk parallel lopen en zo dicht mogelijk naast elkaar leggen. De NPR5310 geeft goede voorbeelden, volgens Hut. “De plus-geleiders opgebonden in gootje en de min-kabels liggen daar vlak naast in een aparte kabelgoot. Wel met enige afstand zodat, als de isolatie in de loop der tijd slechter wordt, je niet gelijk sluiting hebt. We hebben zelf goede ervaring met bedrading in metalen buizen of goten. Dat is een goede afscherming tegen EMC en ook een goede bescherming voor je kabels.”

Voorkom lussen

4.Voorkom lussen in de bekabeling. Een lus kan zorgen voor een inductielus. “Een lasso op het dak gaat als zendantenne werken.” Niet alleen kan de pv-installatie andere apparatuur storen, door de lus wordt de installatie zelf ook gevoeliger voor EMC van andere apparaten. “Je haalt de buitenwereld naar binnen.” Dat kan onverklaarbare foutmeldingen op de omvormer geven.

Een ruiswaterval.

Aanvullende maatregelen

5. Tenslotte, als er toch storing blijft, kunnen aanvullende maatregelen het redmiddel zijn. Ferrietkralen bijvoorbeeld, aan te brengen in de DC-leidingen vlakbij de optimizers voor het beste effect. “Let op het juiste frequentiegebied.” Ook kan het nodig zijn om filters te gebruiken. Er zijn speciale EMC-filters om pv-installaties te ontstoren.

Lees meer over dit onderwerp in het artikel Zonnepanelen als stoorzender voor Digitenne of portofoons

Reageer op dit artikel