nieuws

Nieuwe toepassing voor schone energie uit mierenzuur

energie

Binnenkort presenteert startup DENS een generator die elektriciteit opwekt op basis van hydrozine (mierenzuur).

Nieuwe toepassing voor schone energie uit mierenzuur
Links Max Aerts en rechts Tijn Swinkels van DENS, staand voor het prototype van hun systeem zoals het bedrijf dat bouwde voor een bus, in samenwerking met VDL. Dit prototype levert voldoende elektrische energie uit hydrozine om een stadsbus aan te drijven.

Startup DENS richt zich op de exploitatie van mierenzuurtechniek voor generatoren en waterstof tankstations. DENS komt voort uit Team Fast, ontwikkelaar van de mierenzuurmotor. BOM Brabant Ventures en Brabant Startup Fund investeren 550.000 euro in de ontwikkeling van een winstgevend businessmodel.

Hydrozine, waterstof, elektriciteit

Hydrozine is een vloeistof die getankt kan worden, net als benzine of diesel. De DENS-generator zet hydrozine om in waterstof en daarna in elektriciteit.

Ontvlambaar en explosief

Hydrozine is veiliger, goedkoper en gemakkelijker toepasbaar dan waterstof, zegt DENS. Waterstof is licht ontvlambaar en explosief. Het gas moet worden opgeslagen in tanks die hoge druk aankunnen. Door hydrozine als tussenschakel toe te passen, wil DENS de nadelen van waterstof ondervangen.

BAM Infra

De ervaring die eerder werd opgedaan met Team Fast leidde in 2018 tot een pilot in samenwerking met bouwbedrijf BAM Infra. Met een generator die werd gevoed door een flinke hydrozinetank leverde DENS twee weken lang stroom bij de verbouwing van de N211. Dit is de eerste CO2-negatieve weg van Nederland.

Alternatief voor dieselgeneratoren

“De DENS X2 generator die we nu ontwikkelen, is een aantrekkelijk alternatief voor vervuilende en luidruchtige dieselgeneratoren op plekken waar geen stroomvoorzieningen zijn”, zegt Max Aerts. Hij is de oprichter van DENS. “Dat geldt voor bouwplaatsen, maar zeker ook voor festivalterreinen.”

Engineers gezocht

Aerts: “Wij bevoorraden waterstof tankstations op een veilige en goedkope manier. De investering van BOM Brabant Ventures en Brabant Startup Fund wordt ingezet om verschillende businessmodellen verder uit te werken. Daarvoor zijn we nog wel op zoek naar ervaren engineers.”

Lees ook: Studenten bedenken bus die rijdt op mierenzuur

Reageer op dit artikel