nieuws

V2G-laadmodule geselecteerd voor Innovatie top 100

energie

Met de nieuwe 10kW V2G-module is Power Research Electronics uit Breda geselecteerd voor de KVK Innovatie top 100.

V2G-laadmodule geselecteerd voor Innovatie top 100

Power Research Electronics ontwikkelt elektronicamodules voor snel-laadsystemen van elektrische voertuigen. Het bedrijf levert deze modules aan fabrikanten van laadsystemen.

TU Delft

Gemiddeld rijdt een elektrische auto maar tien procent van de tijd. TU Delft en PRE onderzochten hoe de batterij de resterende tijd is in te zetten. Op basis hiervan werd de 10 kw Vehicle-to-grid-powermodule ontwikkeld.

Vehicle-to-grid

Vehicle-to-grid-techniek zorgt ervoor dat elektrische voertuigen niet alleen in staat zijn om energie van het elektriciteitsnet af te nemen, maar ook om energie aan het net terug te leveren. Een autobatterij wordt dan dus ingezet als thuisbatterij. Meerdere batterijen vormen samen een virtuele energiecentrale.

Batterijen zorgen voor stabiliteit

Op het moment dat er onbalans is op het energienetwerk zorgen de batterijen voor stabiliteit. Dit kan leiden tot flinke besparingen. Volgens onderzoeksbureau ABI Research zou het een huishouden een besparing kunnen opleveren van 240 euro per jaar.

10kW V2G-module

De nieuwe module van PRE heef een driefase AC-ingang. De lader heeft een actieve PFC en is gebaseerd op de nieuwste technieken van HF-vermogenselektronica op basis van SiC-halfgeleiders en quasi-resonante technologie. De nieuwe laadmodule is geschikt voor snellaadsystemen CCS en Chademo.

MPPT solarmodule

De 10 kw V2G-powermodule kan geleverd worden met een MPPT solarmodule. Die maakt het mogelijk zonnepanelen aan te sluiten op het V2G-laadsysteem. De energie gaat direct van de batterij het voertuig in. Dit is efficiënter dan eerst aan het net leveren en vervolgens vanuit het net de auto laden. Als de elektrische auto er niet staat of de batterij is vol kan de energie alsnog terug geleverd worden aan het net.

KVK Innovatie Top 100

Op woensdag 25 september maakt de landelijke jury bekend wat de positie van Power Research Electronics is in de top 100.

Reageer op dit artikel