nieuws

Brandstofcel en 30 zonnepanelen voor eengezinswoning

energie

Met een omkeerbare brandstofcel draait de eerste Nederlandse waterstofwoning alle seizoenen op groene energie. Het dorpje Stad aan ’t Haringvliet krijgt de primeur.

Brandstofcel en 30 zonnepanelen voor eengezinswoning

Door Ad Tissink

 

Het betreft een gemiddeld rijtjeshuis dat op 11 september zal worden geopend. Volgens Projectontwikkelaar Jean Paul Scheurleer is waterstof de oplossing om alle seizoenen met duurzame energie te kunnen overbruggen. Warmtepompen ziet hij als een tussenoplossing. En elektrische batterijen kunnen misschien op termijn twee weken zonder zon overbruggen, maar nooit een hele winter. Volgens de projectontwikkelaar is off-grid waar we onvermijdelijk op afstevenen.

De rol van waterstof

Scheurleer verdiepte zich de afgelopen jaren intensief in de mogelijkheden van waterstof, bezocht projecten en woonde congressen bij. Eén van de partijen die de ontwikkelaar op zijn zoektocht tegenkwam was de Belgische fabrikant Solenco. Directeur Hugo Vandenborre is al zijn hele carrière bezig met waterstof. De Vlaming bleek aan een opstelling te werken, die vrijwel overeenkwam met wat Wonen op Flakkee voor ogen stond. Samen ontwikkelden ze de ideeën verder en zo ontstond de zogeheten Powerbox.

Uiteindelijk stevenen we af op off grid

Omkeerbare brandstofcel

De Powerbox van Solenco produceert lokaal waterstof, slaat die op en genereert via een omkeerbare brandstofcel uit de opgeslagen waterstof weer warmte en elektrische energie op het moment dat er vraag is. Het geïntegreerde apparaat zou het formaat hebben van een Amerikaanse koelkast.  De fabrikant claimt bij de productie van warmte en elektriciteit uit de opgeslagen waterstof een rendement te halen van 95 procent. Verder is bij de woning voorzien in waterstofopslag met een capaciteit van 1.200 liter (bij 30 bar, red.).

 

Lees hier het hele verhaal van Ad Tissink De waterstofrevolutie begint misschien wel op Goeree Overflakkee op Cobouw

 

Installatiefeiten

De eengezinswoning bevat:

 • Een elektrolyser, die groene stroom en water omzet in waterstof
 • Een brandstofcel, die waterstof weer omzet in elektriciteit
 • Een boiler die via een zogeheten katalytische reactie warmte maakt uit waterstof en zuurstof voor warm tapwater en de vloerverwarming
 • Opslag voor 1.200 liter waterstof (bij 30 bar) om de seizoenen te overbruggen.
 • Twee batterijen van ABB, om aan snelle piekvraag naar elektrische energie te kunnen voldoen
 • Vloerverwarming
 • 30 zonnepanelen
 • Ventilatie met warmteterugwinning
 • Recirculatie douche
 • Energiebesparende kranen
 • Douche-wc

 

 

Vakbeurs Energie 2019

Van 8 tot en met 10 oktober is de vijftiende editie van de Vakbeurs Energie. Energieopwekking en energiebesparing in de gebouwde omgeving en de industrie staan hierbij centraal. De beurs wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch.  Interesse? U kunt zich hier registreren voor Vakbeurs Energie 2019.

Reageer op dit artikel