nieuws

De techniekprofessional en de energietransitie

energie

De energietransitie houdt veel meer in voor een techniekprofessional dan van het gas af en de keuze voor energiezuinige alternatieven. De energietransitie betekent ook slim energiemanagement, slimme regelsystemen, het gebruik maken van internet of things en andere innovatieve technieken. Ook cybersecurity is een aspect waar in de toekomst meer rekening mee zal moeten worden gehouden.

De techniekprofessional en de energietransitie

Door Evi Husson

Energietransitie betekent naast het gebruik van duurzame energiebronnen ook het zo energie-efficiënt en zo gericht mogelijk besturen van installaties. Machines en apparaten zullen daarvoor met elkaar moeten kunnen communiceren.

Data verzamelen

Sjef Cobben hoofdredacteur van Kennisbanken E-Installatie en hoogleraar aan de TU Eindhoven: “De laatste jaren wordt veel meer data verzameld, verwerkt en geanalyseerd. Op het moment dat je bijvoorbeeld minder belasting wilt hebben, dan moet een apparaat – bijvoorbeeld een warmtepomp – kunnen aangeven dat deze op dat moment niet noodzakelijk draait en probleemloos kan worden afgeschakeld. Communicatie moet daarbij in twee richtingen lopen. De techniek en codes (RFG, Requirements for Generators) voor zelfopwekkers zijn er al. Daarnaast zullen er ook eisen komen ten aanzien van grote laadstations voor auto’s. Afhankelijk van de energievraag zul je kunnen bepalen of je meer of minder kunt laden tegen welke prijs.” (Tekst gaat verder onder kader.)

Lezing over de techniekprofessional en de energietransitie

Tijdens de Kennismiddag Elektrische installaties en NEN 1010 staat onder andere een lezing over de  installatieprofessional en de energietransitie op de planning. De kennismiddag is 19 september in Veenendaal en wordt  georganiseerd door Installatie Journaal. Er wordt ook ingegaan op de nieuwe delen van NEN 1010

 Internet of things

De elektriciteitsvraag zal in de toekomst nog verder groeien. Cobben: “Tegelijkertijd is de energie die je opwekt door zonnepanelen en windmolens minder stuurbaar dan de grote elektriciteitscentrales. Is er minder wind of zon, dan wordt er minder opgewekt. Aan de belastingkant zul je hiermee rekening moeten houden. Technieken als internet of things en onderlinge communicatie tussen apparaten zullen nog verder groeien.”

Cybersecurity

Onderbelicht op installatiegebied is op dit moment cybersecurity. “Wanneer steeds meer communicatie nodig is, zal ook meer moeten worden gekeken naar beveiligingsmaatregelen op cybersecuritygebied. Neem zonnepanelen. Deze zijn ook op afstand uit te lezen op je smartphone. Echter, het besef dat slecht beveiligde systemen kunnen leiden tot hackmogelijkheden en het op afstand uitschakelen van apparatuur, is nog niet erg aanwezig. Voor kleinschalige projecten zijn potentiële problemen nog te overzien, maar gebeurt dit grootschalig dan zal dit voor negatieve gevolgen kunnen zorgen wat betreft de stabiliteit van het net. Het bewustzijn zal nog moeten groeien.”

Complexiteit neemt toe

De techniekprofessional van de toekomst die bezig is met energietransitie moet met andere woorden niet alleen kennis hebben over de NEN 1010 en de aanvullingen, maar ook weten wat de mogelijkheden zijn rond internet of things, regelsystemen, cybersecurity en dergelijke. “Het wordt steeds breder en complexer. Meerdere disciplines komen samen. Door te investeren in kennis en kunde rondom dit thema zullen installateurs zich kunnen onderscheiden.”

Reageer op dit artikel