nieuws

Hybride energiepark combineert windmolens, zonnepanelen en energieopslag

energie

Met 60MW moet het haar grootste hybride energiepark worden van Europa. Zes windturbines worden gecombineerd met 124.000 zonnepanelen en twaalf zeecontainers batterijen.

Hybride energiepark combineert windmolens, zonnepanelen en energieopslag

Vattenfall bouwt in Nederland haar grootste hybride energiepark van Europa, dat zal bestaan uit zonnepanelen, windturbines en batterijen. Het energiepark krijgt een plek bij Haringvliet op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee. Het energiebedrijf nam hiertoe een investeringsbesluit van zo’n 35 miljoen euro voor het zonnepark en de batterijen. Voor de windmolens was reeds een besluit en daarvan is de aanleg al gestart.

Windmolens en zonnepalen combineren met opslag

Margit Deimel, directeur Solar & Batteries bij Vattenfal: “Als het stevig waait, schijnt er vaak minder zon. En als de zon goed schijnt, waait het meestal minder hard. Een prima combinatie dus. We willen slim omgaan met energie en daarom plaatsen we ook batterijen. De batterijen zijn in eerste instantie bedoeld om het netwerk in balans te kunnen houden. Daarnaast kunnen ze in de toekomst ook dienen als opslag.”

Opwekking, opslag en netaansluiting maken gebruik van dezelfde infrastructuur

Opwekking, opslag en netaansluiting

“Als het hard waait of als de zon veel schijnt, slaan we energie op. Wanneer er te weinig wind of zon is, leveren we groene stroom uit onze batterijen. Opwekking, opslag en netaansluiting maken gebruik van dezelfde infrastructuur en kunnen we dankzij synergie-effecten zuiniger exploiteren. Energiepark Haringvliet Zuid is ons eerste energiepark waar we windenergie, zonne-energie en batterijen combineren.”

 

Windpark van 22 MW

Het energiepark bestaat uit 6 windturbines die komen te staan in het noorden van het eiland Goeree-Overflakkee tussen Middelharnis en Stad aan het Haringvliet. Het verwachte opgestelde vermogen van het windpark ligt rond de 22 MW. Hiermee kan Vattenfall theoretisch ongeveer 27.000 huishoudens van groene stroom voorzien. De hoogte van de windmolens is maximaal 150 meter. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart.

Zonnepark van 38 MW

Het zonnepark bestaat uit 124.000 zonnepanelen van totaal 38 MW; dat zou genoeg groene stroom zijn voor zo’n 12.000 huishoudens. De batterijen komen bij het zonnepark te staan in 12 zeecontainers. De batterijen zijn van BMW en hebben samen een vermogen van 12 MW en een energievolume van 12 MWh. De werkzaamheden starten begin 2020. Voordat Vattenfall het zonnepark gaat bouwen, moeten eerst de windmolens staan. De verwachting is dat reeds in september 2020 alles operationeel is.

 

Gerelateerde artikelen over energieopslag in batterijen:

Reageer op dit artikel