nieuws

Nieuwe technologie voor elektriciteitsopslag 

energie

Na jaren onderzoek start het Arnhemse elektriciteitsopslagbedrijf Elestor de productie van de waterstofbromide-flowbatterij op. De technologie is bedoeld om op grote schaal en tegen lage kosten elektriciteit op te slaan. 

Nieuwe technologie voor elektriciteitsopslag 

Het bedrijf combineert de intrinsieke voordelen van flowbatterijen en een gepatenteerd systeemontwerpdat de opslagkosten per kWh tot een absoluut minimum zou reduceren, vele malen lager dan die van conventionele batterijen. Elestor maakt daartoe gebruik van de goedkope elementen waterstof en broom. Broom wordt gewonnen uit zeewater en de beschikbaarheid is niet geografisch beperkt. Dat is voor wat betreft de kostprijs en productie van waterstof natuurlijk een ander verhaal: waterstof moet geproduceerd worden.  

Vermogen en capaciteit 

Voordeel is wel dat bij een flowbatterij vermogen (kW) en capaciteit (kWh) vrij van elkaar gekozen kunnen worden, waarmee de technologie zich bij uitstek leent voor langdurige opslag van grote hoeveelheden elektriciteit. En dat past precies in de veranderende behoefte, zo redeneert Elestor. Immers, naarmate fossiele centrales gesloten worden, zal de behoefte aan langdurige opslag van grote capaciteiten toenemen.  Het bedrijf levert flowbatterijen variërend van vermogens van 50 kW tot 50 MW en capaciteiten van 250 kWh tot 250 MWh. 

Flowbatterij op containerformaat 

Vanaf 2015 zijn op beperkte schaal de eerste pilots in het veld geïnstalleerd; sinds begin 2019 worden de eerste grote systemen op containerformaat gebouwd, waarvan de eerste aan de gemeentewerf van Emmeloord zal worden geleverd. Na nog enkele van deze systemen uitgebreid in het veld te hebben getest, op twee locaties in Duitsland en een op een eiland voor de kust van Noorwegen, bereidt Elestor zich voor op het uitrollen van de technologie op grotere schaal. 

Opschaling waterstofbromidebatterij  

Elestor heeft naar eigen zeggen de flowbatterijtechnologie tot een robuust en zeer schaalbaar product gebracht. Binnen enkele jaren kan de waterstofbromide flowbatterij in grote volumes tegen lage kosten worden geproduceerd. De seriematige geautomatiseerde productie start in 2020, waarna in 2021 een snelle opschaling is voorzien om aan de nu al snel groeiende vraag vanuit het industriële marktsegment te kunnen voldoen. 

Grootschalige productie 

In de aanloop naar seriematige productie, wordt fors geïnvesteerd in personeel, testfaciliteiten, productieengineering en automatisering. De uiteindelijke stap is een fabriek voor de grootschalige productie van flowbatterijen. In lijn met deze plannen heeft Elestor in juli 2019 met Koolen Industries (Kees Koolen is eigenaar van het schone energie conglomeraat Koolen Industries en voormalig CEO van Booking.com, red.) een investeringsovereenkomst voor diverse miljoenen gesloten. Daarnaast heeft EIT InnoEnergy, een van de vroege investeerders van Elestor, besloten in deze ronde mee te investeren, waarmee het totaal geïnvesteerde kapitaal fors toeneemt. 

 

Gerelateerde artikelen 

Vakbeurs Energie 2019

Van 8 tot en met 10 oktober is de vijftiende editie van de Vakbeurs Energie. Energieopwekking en energiebesparing in de gebouwde omgeving en de industrie staan hierbij centraal. De beurs wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch.  Interesse? U kunt zich hier registreren voor Vakbeurs Energie 2019.

Reageer op dit artikel