nieuws

Misvattingen rond energiemanagement

energie

Energiemonitoring levert bedrijven doorgaans veel winst op. Toch laten veel bedrijven kansen liggen, mede door een aantal misvattingen. Ton van Ewijk geeft een overzicht van vijf hardnekkige misvattingen. Hij is projectleider bij adviesbureau Van Beek, gespecialiseerd in integraal energiemanagement. 

Misvattingen rond energiemanagement

Misvatting 1: ‘Zonnepanelen plaatsen staat gelijk aan energie besparen’

“Veel bedrijven denken dat ze goed bezig zijn wanneer ze investeren in zonnepanelen en ook energie besparen omdat de reguliere energierekening lager is. Echter, het totale energieverbruik zal niet afnemen door plaatsing van zonnepanelen als je geen andere maatregelen neemt. Het is veel slimmer om eerst minder energie te verbruiken en vervolgens te investeren in (minder) zonnepanelen.”

Misvatting 2: ‘Een machine opnieuw opstarten kost veel meer energie dan hem op stand-by te laten draaien.’

“Vaak wordt – zonder onderbouwing – gezegd dat het veel energie kost om een machine opnieuw op te starten wanneer deze wordt stilgelegd wanneer er tijdelijk geen productie wordt gedraaid. Uit energiemonitoringssystemen blijkt deze redenering vaak niet te kloppen. Bedrijven – zeker in de procesindustrie – gooien hiermee tonnen euro’s weg. Wellicht is de opstartfase van machines voor operators bewerkelijker dan wanneer een machine in stand-by staat (door het inregelen), maar als je de kosten en baten naast elkaar legt, zullen de neuzen vaak de andere kant op wijzen.”

Lees meer over de misvattingen rond  energie-efficiëntie bij PT Industrieel Management 

 

Vakbeurs Energie 2019

Van 8 tot en met 10 oktober is de vijftiende editie van de Vakbeurs Energie. Energieopwekking en energiebesparing in de gebouwde omgeving en de industrie staan hierbij centraal. De beurs wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch.  Interesse? U kunt zich hier registreren voor Vakbeurs Energie 2019.

Reageer op dit artikel