nieuws

Onvoldoende laadpalen bij veel populaire attracties

energie

Bij 72% van de attracties in Nederland zijn onvoldoende laadpalen geïnstalleerd om aan de huidige vraag te voldoen. Dit zegt Bungalowparkoverzicht.nl op basis van onderzoek.

Onvoldoende laadpalen bij veel populaire attracties

Bungalowparkoverzicht.nl deed bij 53 populaire attracties navraag over het aantal laadpalen op de parkeerplaats. De attracties zijn geselecteerd op basis van hun bezoekersaantallen.

Pretparken, musea, dierentuinen

Alleen attracties met een eigen parkeerplaats zijn in het onderzoek meegenomen.  Onder de attracties bevinden zich onder meer pretparken, musea en dierentuinen.

Bezoekersaantallen

De inschatting voor het tekort of overschot aan laadpalen is gemaakt op basis van de bezoekersaantallen, het aantal personen waarmee men een attractie bezoekt (gemiddeld 4) en het aandeel elektrische auto’s in het Nederlandse verkeer. Er is uitgegaan van twee laadpunten per laadpaal.

Veel attracties zonder laadpalen

25 van de 53 onderzochte parkeerplaatsen hebben geen laadpalen voor elektrische auto’s. Dit geldt bijvoorbeeld voor de parkeerplaatsen van Artis, Ouwehands Dierenpark, Slagharen en Madurodam.

Attracties met laadpalen

Bij 28 attracties staan wel laadpalen. In totaal zijn dat er 210. Ze bieden plaats voor 420 auto’s. Gemiddeld heeft een parkeerterrein bij een dagje uit 15 plaatsen voor het opladen van elektrische auto’s.

De meeste laadpalen

Van de 210 laadpalen is 43% geplaatst bij maar drie attracties: Designer Outlet Roermond, Bataviastad en de Efteling. Designer Outlet Roermond is met 8 miljoen bezoekers per jaar de populairste bestemming voor dagjesmensen. De outlet heeft 33 laadpalen voor het opladen van elektrische auto’s. Shoppingcenter Bataviastad heeft 30 laadpalen en de Efteling 27.

Top 10 attracties met meeste laadpalen
Uitje Aantal laadpalen
Designer Outlet Roermond 33
Bataviastad 30
Efteling 27
Walibi Holland 20
Jaarbeurs Utrecht 16
Wildlands 10
Blijdorp 10
Keukenhof 8
De Bazaar Beverwijk 8
Kröller-Müller Museum 7

Laadpunttekort

Naar schatting 38 van de 53 parkeerterreinen bij attracties voldoen niet aan de vraag naar laadpalen voor elektrische auto’s, zegt Bungalowparkoverzicht.nl. Bezoekers van Designer Outlet Roermond komen het vaakst met een elektrische auto op een parkeerplek zonder laadpunt. Gemiddeld is hier een tekort van 35 plekken per dag. Bij de Zaanse Schans moeten naar schatting dagelijks 26 elektrische auto’s op een reguliere parkeerplaats staan.

Bataviastad en Walibi Holland

In verhouding tot het aantal bezoekers bieden Bataviastad en Walibi Holland de meeste parkeerplekken met laadpaal aan. Beide uitstapjes zijn klaar voor meer elektrische auto’s op het parkeerterrein, want dagelijks zijn er diverse plekken bij een laadpunt vrij.

Meer informatie staat op de onderzoekspagina van bungalowparkoverzicht.nl

Reageer op dit artikel