nieuws

‘Waterstof grote belofte voor succesvolle energietransitie’

energie

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink overhandigde minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat het FME-rapport ‘Waterstof: kansen voor de Nederlandse industrie’.

‘Waterstof grote belofte voor succesvolle energietransitie’

FME bracht de kansen van waterstof voor het Nederlandse bedrijfsleven in kaart. Dit in opdracht van het ministerie van EZK.  In het rapport ‘Waterstof: kansen voor de Nederlandse industrie’ staat onder andere dat waterstof als energiedrager een van de grote beloftes is voor een succesvolle energietransitie.

Nederland waterstofhub

In haar toelichting zei Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: “Ons land heeft het potentieel een waterstofhub te worden. Nederland kan koploper worden bij het produceren, gebruiken en exporteren van waterstoftechnologie.”

Herinzetbare gasinfrastructuur

Nederland zou hiertoe een goede uitgangspositie hebben, zegt de voorzitter. “Een uitstekende gasinfrastructuur die herinzetbaar is voor transport van duurzame waterstof, een flink potentieel aan offshore wind voor de productie van groene waterstof en een industrie die de sterke wil heeft om te verduurzamen.”

Financiering waterstofsector

Volgens de FME-voorzitter kan waterstof niet alleen helpen onze ambitieuze klimaatdoelen te halen, maar ook een bijdrage leveren aan duurzame economische groei en het scheppen van banen. “De waterstofsector moet van de overheid de aandacht en financiering krijgen die het, gezien de enorme potentie voor de Nederlandse economie en de CO2-doelstellingen, verdient.” Minister Wiebes deed de toezegging dat er naar verschillende oplossingen wordt gezocht om de ontwikkelingen op het gebied van waterstof te kunnen ondersteunen.

Waterstofbus

De overhandiging van het rapport vond 9 oktober plaats in de nieuwste waterstofbus van VDL. Connexion gaat deze bus inzetten in Zuid-Holland.

Reageer op dit artikel