nieuws

Proeffabriek voor superbatterijen

energie

De Leids-Eindhovense start-up LeydenJar opent medio 2020 een proeffabriek voor de productie van een nieuwe generatie accu’s. De nieuwe accu’s zouden 50 procent meer energie kunnen opslaan.

Proeffabriek voor superbatterijen

In de proeffabriek wil LeydenJar samen met een aantal joint development partners aantonen dat de batterijen geproduceerd kunnen worden tegen dezelfde kosten als traditionele Lithium-ion batterijen.

Poreuze siliciumstructuur

De toename van energieopslag is mogelijk dankzij het gebruik van een door LeydenJar gepatenteerde poreuze siliciumstructuur. De nieuwe techniek werd ontwikkeld in samenwerking met TNO.

Meer energie in een batterij

Christian Rood, oprichter van LeydenJar. “Met de huidige technologie is het moeilijk om nog meer energie in een batterij te stoppen. LeydenJar maakt een sprong van 50% mogelijk, zonder ingrijpende aanpassingen in het productieproces. Daarmee zetten we grote stappen in de groeiende vraag naar energieopslag. Dat is van groot belang in toepassingen als elektrisch rijden, elektrisch vliegen, consumentenelektronica en opslag van duurzame energie.”

Energietransitie versnellen

De Europese Unie steekt samen met BOM Brabant Ventures, Doen Participatie en informele beleggers zo’n 4 miljoen euro in het project. “Betere en goedkopere batterijen versnellen de transitie naar een duurzaam energiesysteem”, zegt Wouter van Westenbrugge van Doen Participaties. “De technologie van LeydenJar kan hierop een grote impact hebben. Hierdoor wordt de energietransitie goedkoper en daardoor ook bereikbaarder voor iedereen in de maatschappij.”

 

Reageer op dit artikel