partner nieuws

Vakbeurs Energie: aandacht voor efficiënt verlichten in de industrie

energie

Vakbeurs Energie: aandacht voor efficiënt verlichten in de industrie

FedEC, vereniging van energieadviseurs, is weer partner van de Vakbeurs. De vereniging gaat op de beursvloer onder andere in op energiezuinig verlichten in  de industrie.

Als het gaat om energiezuinig verlichten in de industrie, wordt als eerste gedacht aan ledverlichting. De vraag is of er voor verlichting meer besparingsmogelijkheden zijn.

 

Energiebesparing met led

Met led kunnen behoorlijke energiebesparingen worden gehaald, terwijl een vervanging door led in veel gevallen ook nog een kwaliteitsverbetering kan opleveren. Zo verving  fabrikant van kantoormeubilair Ahrend recent zijn tl’s door zeer zuinige ledarmaturen. Het geïnstalleerde vermogen is 74 procent lager. Ook zijn 45 procent minder armaturen nodig, waardoor wordt bespaard op de installatiekosten.

 

Wet Milieubeheer

Met de Wet Milieubeheer en de European Energy Directive in de hand gaan de omgevingsdiensten steeds nadrukkelijker, met name middelgrote bedrijven controleren. Op het gebied van energie wordt dan geëist dat alle maatregelen die zich in vijf jaar terugverdienen, worden uitgevoerd. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om dit op basis van de Erkende Maatregelen te doen. Per branche wordt aangegeven welke maatregelen zich meestal in vijf jaar terugverdienen. Binnen de industrie zijn voor de branches Levensmiddelenindustrie, Kunststof- en Rubberindustrie en Metalelektro en MKB-metaal dergelijke maatregelen uitgedacht.

 

Slimme verlichting

In de industrie is verlichting vaak de tweede verbruiker na de industriële processen. Dus naast frequentiegeregelde pompen, HR-verwarming voor dompelbaden en het hergebruiken van warmte in drogerlucht, komt verlichting in de lijst met Erkende Maatregelen uitgebreid aan bod. Altijd wordt ‘geïnstalleerd vermogen beperken’ genoemd, en wie niet in het schemerduister wil komen te zitten komt al snel bij led uit.

 

Sensoren plaatsen

Daarnaast worden de veegschakeling, de aanwezigheidsdetectie en een daglichtregeling genoemd. Dat zijn allemaal maatregelen, die het aantal branduren beperken door te voorkomen dat licht onnodig brandt.  Vaak wordt door enkele sensoren strategisch te plaatsen al veel energie bespaard. Dit kan in enkele gevallen zelfs oplopen tot 90 procent. Om de daglichtregeling toe te kunnen passen, is de aanwezigheid van (jawel) daglicht een vereiste. Het is altijd goed om hier bij nieuwbouw alvast rekening mee te houden, bijvoorbeeld door de toepassing van lichtstraten in de nieuwe loods.

 

Kwaliteitsverbetering verlichting

Met het vervangen van de bestaande verlichting is er ook meteen de gelegenheid om een kwaliteitsverbetering in de verlichting te maken. Het lichtniveau kan omhoog, net als de gelijkmatigheid van de verlichting en de kleurweergave, terwijl hinderlijke schittering (glare) verminderd kan worden. Dit leidt tot veiliger, aangenamer en beter werken, met minder ongelukken en betere producten. De Europese Norm EN-12464 geeft voor een groot scala aan situaties in de industrie aan wat de minimumeisen aan de verlichting zijn. De besparingsmogelijkheden zijn legio, ze zijn onderling te combineren en verdienen zich in veel gevallen in veel minder dan vijf jaar terug. Tot slot: om de juiste keuzes te maken is het aan te raden een deskundig adviseur in de hand te nemen. Wachten tot de omgevingsdienst op de stoep staat is niet nodig.

 

Vakbeurs Energie

Vakbeurs Energie 2017 is van 10 tot en met 12 oktober 2017 in de Brabanthallen in s-Hertogenbosch. Aanmelden kan via deze link.

Reageer op dit artikel