partner nieuws

FAQ: kunnen zonnepanelen tegen harde wind?

energie

FAQ: kunnen zonnepanelen tegen harde wind?

Heeft u vragen over het installeren van zonnepanelen? Libra Energy* geeft u wekelijks op Installatiejournaal.nl uitgebreid advies en praktische tips.

De eerste herfststormen van dit jaar hebben we al achter de rug. September heeft met orkaan Irma zelfs één van de hevigste orkanen ooit ervaren. Orkaan Irma heeft in het Caribische gebied en met name in Sint-Maarten erg veel schade aangericht.

Zonnepanelen & windstoten

In Nederland komen orkanen gelukkig niet voor. Toch hebben wij soms wel last van heftige stormen. Zoals de storm van 13 september nl, waarbij de kustprovincies te maken kregen met zware windstoten van 100 tot 130 km per uur. Ook deze week hebben we weer windstoten tot wel 80 km per uur ervaren. Kunnen zonnepanelen eigenlijk wel tegen deze harde windstoten?

Gevaarlijke situatie voorkomen

jaar verscheen er een filmpje op het internet waar te zien was dat er een hele zonnepanelen-systeem van een bedrijfshal werd afgeblazen. Omdat we onlangs met zware windstoten te maken hebben gehad leek het ons handig om de volgende FAQ te bespreken: Is een zonnepanelen systeem bestand tegen een zware storm?

Windbelasting zonnepanelen

De zonnepanelen die Libra Energy voert kunnen een druk van 5400 Pa verdragen, dit staat gelijk aan windstoten van 220 km per uur. De meeste zonne-energie installaties worden geplaatst op schuine of platte daken. Bij schuine daken worden de zonnepanelen bevestigd op een montagerails. Deze montagerail wordt op het dak bevestigd door middel van een haak. De dakhaak wordt onder de dakpannen aan een speciaal aan te brengen constructiehout of de panlatten vast gezet. Op platte daken worden de zonnepanelen bevestigd op een frame, deze frames worden voorzien van ballast of waterdicht in het dak verankerd. Als er op de juiste wijze wordt geïnstalleerd kan het montagemateriaal windstoten tot wel 150km/h weerstaan!

Calculeer de juiste ballast

Helaas gaat het, zoals u in het filmpje zag, soms toch fout. Om de veiligheid te waarborgen zijn er bepaalde richtlijnen en hulpmodellen ontwikkeld. Deze kunt u gebruiken om de juiste ballast of het juiste aantal dakhaken te berekenen.

Merken montagematerialen

De merken montagematerialen die Libra voert zijn hoogwaardig en bieden verschillende oplossingen voor schuin dak, plat dak en dak geïntegreerd.
Tools voor het calculeren van montagesysteem:
– Esdec, FlatFix Fusion
– Esdec, ClickFit EVO
– Esdec, ClickFit
– Van der Valk Solar Systems, ValkPVplanner
– Van der Valk Solar Systems, ValkBoxplanner

Tip

Tip van solar expert Boy Bellwinkel van Libra Energy: “Neem bij twijfel altijd even contact op met Libra Energy of de leverancier, gezamenlijk nemen we de juiste beslissing”.

Kwaliteit en veiligheid

Libra Energy hecht veel waarde aan kwaliteit en veiligheid. Zo willen wij voorkomen dat er gevaarlijke situaties staan zoals in de video. Wij verkopen uitsluitend producten van de beste kwaliteit. De producten die wij voeren worden zorgvuldig geselecteerd door ons Product Development Team. Dit team heeft meer dan 25 jaar ervaring in de solarbranche. Wij voeren montagematerialen van Esdec, Van der Valk Solar Systems en GSE intégration, leveranciers die voldoen aan de kwaliteitseisen van verschillende onafhankelijke partijen zoals, de NEN 7250 staan de veiligheidseisen die als norm gelden in Nederland.

Vragen?

Neem contact op met Libra Energy via het contactformulier of bel 0251 656 277.

*Libra is een full-service groothandel in zonnepanelen en duurzame energie en heeft al ruim 25 jaar ervaring in PV-systemen. Bent u benieuwd wat Libra Energy voor u kunt betekenen? Klik hier voor meer informatie.

Reageer op dit artikel