partner nieuws

FAQ: Wat zijn de voordelen van een SolarEdge optimizer systeem?

energie

FAQ: Wat zijn de voordelen van een SolarEdge optimizer systeem?

Heeft u vragen over het installeren van zonnepanelen? Libra Energy* geeft u wekelijks op Installatiejournaal.nl uitgebreid advies en praktische tips.

Er is veel mogelijk bij het installeren van een zonne-energiesysteem. Daardoor kan het voorkomen dat u bij PV-installaties tegen bepaalde, lastige keuzes aanloopt.

1. Minimaal aantal panelen per string

Zo vereist een oost-west opstelling op een platdak, of een schuin dakvlak met verschillende oriëntaties, een omvormer met twee MPP-trackers. Alleen komt het bij woonhuizen vaak voor dat het minimale aantal panelen die op de MPP-tracker aangesloten moeten worden, niet gehaald wordt. Dan is er alleen nog de keuze om met twee omvormers te werken, maar logischerwijs wordt dit snel te kostbaar.

2. Minder opbrengst bij schaduw

Een ander veel voorkomend fenomeen is schaduwvorming door bomen, afvoer pijpen, dakkapellen etc. In veel gevallen kan een kleine schaduwval op een paneel ervoor zorgen dat de hele string terug valt naar nog maar een paar procent van wat de string opgebracht zou hebben bij ideale omstandigheden.

Hoe werkt een SolarEdge systeem?

Deze twee bovenstaande problemen kunnen in één keer opgelost worden met een SolarEdge systeem. Dit systeem bestaat uit zogenaamde optimizers en een centrale omvormer. De optimizer is een DC-DC converter met de MPP-tracker functionaliteit. Dit zit in een apart kastje, die onder de zonnepanelen aan de montagerail bevestigd wordt. De optimizer wordt aan de plus en min van het paneel aangesloten. De uitgaande kabels (plus en min van de optimizer) gaan in een stringconfiguratie, net zoals bij traditionele stringomvormers. Deze string wordt aangesloten op de centrale SolarEdge omvormer.

Voordelen SolarEdge systeem

  • Ieder paneel in de string presteert optimaal. Het zonnepaneel met het minste vermogen beïnvloed dus niet meer de rest van de stringperformance. 
  • Minder bekabeling nodig. Voorbeeld: het is mogelijk om in een oost-west opstelling in één string 4 panelen op west en 8 panelen op oost te plaatsen. 
  • Er wordt meer energie opgewekt: Alle onderlinge verschillen (ook wel mismatch genoemd) tussen de panelen beïnvloeden elkaar niet, dit heeft 2% meer opbrengst als gevolg. 
  • Betrouwbare communicatie: De communicatie van de optimizer naar de omvormer gaat via de DC-stringbekabeling, hierdoor is er geen invloed van netvervuiling op de communicatielijnen. Dit zien we nog wel eens bij micro-omvormer systemen waar de communicatie over de 230V bekabeling gaat. Deze vervuiling komt voort uit elektronisch apparatuur zoals dimmers, wasmachines, magnetrons etc. Dit kan worden opgelost door het toepassen van dure filters die op de AC leiding geplaatst worden, maar is zeker niet wenselijk. 
  • Extra veiligheid: als de omvormer uitgeschakeld is geven de optimizer maar 1Volt DC-uitgangsspanning. Dit wordt zeer gewaardeerd door de brandweer.  
  • Monitoring: de data van ieder paneel kan worden uitgelezen in het webportaal of de App. Defecten en problemen kunnen hierdoor snel worden opgespoord, handig voor grotere installaties. zijn geen kosten verbonden aan de app en het portaal. De internet aansluiting zit standaard al in de omvormer, dit is geen optie die erbij gekocht dient te worden. 

Nieuwsgierig naar het assortiment van SolarEdge? Lees hier meer over SolarEdge en bekijk de producten

*Libra is een full-service groothandel in zonnepanelen en duurzame energie en heeft al ruim 25 jaar ervaring in PV-systemen. Bent u benieuwd wat Libra Energy voor u kan betekenen? Klik hier voor meer informatie.
Reageer op dit artikel