partner nieuws

Zonnepanelen: zo houd je ze schoon

energie

Zonnepanelen: zo houd je ze schoon

De zonnigste maanden van het jaar staan voor de deur. De komende zes maanden zorgen gemiddeld voor 75 procent van de jaarlijkse opbrengst van een zonne-energiesysteem, maar dan moeten de zonnepanelen wel schoon zijn. Tips van Libra Energy voor de juiste manier van schoonmaken.

Het is belangrijk om uw klanten erop te wijzen dat ze hun zonnepanelen in maart of april schoonmaken zodat ze gereed zijn voor de zonnigste periode van het jaar. Schone zonnepanelen voorkomen een flink rendementsverlies.

Zelfreinigend vermogen zonnepanelen

Fabrikanten van zonnepanelen geven aan dat zonnepanelen gereinigd worden door de regen. Het schoonmaken van de zonnepanelen zou niet nodig zijn, doordat de panelen zelfreinigend zijn. Maar uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een jaarlijkse reiniging van de zonnepanelen een rendementsverlies van ongeveer 3 procent voorkomt. Inspecteer daarom zonnepanelen 3 keer per jaar en wees vooral alert op vogelpoep, bladeren en ander hardnekkige vervuiling.

Hoe reinig je zonnepanelen?

Algemeen:

  • Reinig de zonnepanelen vroeg in de ochtend of later op de avond. Het water droogt dan minder snel, waardoor er minder kalkresten achter blijven.
  • Is uw dak lastig bereikbaar en ziet u vuilresten, neem geen onnodige risico’s. Gebruik bij voorkeur een uitschuifbare wisser (telescoop) en probeer de zonnepanelen af te spoelen met de tuinslang. Er zijn telescoopwissers op de markt waar u de tuinslang op kan aansluiten.
  • Betreed uw schuine dak alleen met een valbeveiliging.
  • Volg de reinigingsinstructies van de zonnepaneel fabrikant.

Hardnekkige vervuiling:

  • Probeer het vuil eerst zonder water te verwijderen. Lukt dit niet en kunt u goed bij de zonnepanelen komen gebruik dan warm water, speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Gebruik geen allesreiniger of groene zeep, want dit kan de coating aantasten.
  • Gebruik geen schuurmiddelen, want die tasten namelijk de coating op het glas aan. Het is ook niet verstandig om de zonnepanelen te reinigen met een schuursponsje, omdat een schuurspons krasjes kan achterlaten in het glas, wat een negatieve invloed heeft op de prestaties. Gebruik ook zeker geen hogedrukreiniger, want de hoge druk kan leiden tot water tussen de cellen en het glas.

Lichte vervuiling:

Ziet u geen hardnekkige vervuiling en is het betreden van het dak erg risicovol? Gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen schoon te spuiten. Dit is een eenvoudige manier om de zonnepanelen schoon te maken. Het stof wat op de panelen ligt komt dan meestal wel los. Komt er extreem hard water uit uw kraan, reinig uw zonnepanelen dan met regenwater en een zachte borstel.

Bekijk de uitgebreide handleiding: Cleaning-Libra-Modules (pdf)

Libra is een full-service groothandel in zonnepanelen en duurzame energie en heeft al ruim 25 jaar ervaring. Bent u benieuwd wat het bedrijf voor u kan betekenen? Ga dan naar hun website.

Reageer op dit artikel