artikel

Plantenbak wekt stroom op

installatiebranche

Plantenbak wekt stroom op

Een cradle-to-cradle plantenbak die elektriciteit opwekt uit de planten die erin groeien. Met dit plan zijn Plant-e uit Wageningen en Groen 3D uit Zwolle genomineerd voor de innovatiewedstrijd = Meer van de provincie Overijssel.


Groen licht! Voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen heet het plan van Plant-e uit Wageningen en Groen-3D uit Zwolle. Plant-e, het bedrijf van wetenschappers Marjolein Helder en David Strik, genereert elektriciteit uit levende planten. Groen-3D, een samenwerkingsverband van Asselien Broekhuis en Hetty Mekelenkamp, houdt zich bezig met innovatieve interieurbeplanting.

Ledlampje

Ze bedachten samen een cradle to cradle ontworpen en vervaardigde plantenbak die elektriciteit opwekt uit de planten die erin groeien. Het opwekken van stroom heeft geen nadelige effecten op de plant. Nu brandt er al een ledlampje op de gegenereerde stroom. Maar in de toekomst kan er wellicht een laptop op draaien of een mobiele telefoon mee worden opgeladen.

Wedstrijd

De wedstrijd = Meer is voor de vierde achtereenvolgende keer uitgeschreven door de provincie Overijssel. In totaal waren er 26 inzendingen. Op 6 oktober binden de inzenders van Groen licht! samen met 3 andere genomineerden de strijd aan om de hoofdprijs van 30.000 euro.

Bekijk hier de toelichting van plant-e over het opwekken van stroom uit planten.

Reageer op dit artikel