artikel

Besturing beperkt aansluitvermogen van zonnepaneel

installatiebranche

Kleinverbruikers van elektriciteit hoeven hun aansluiting niet te verzwaren wanneer ze een groot vermogen aan zonnepanelen laten installeren. Een speciale besturing houdt op dagen dat meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt het teruggeleverde vermogen onder het vermogen van de aansluiting.

Profinrg levert met de FuseGuard z o’n besturing. Het bedrijf uit Harmelen ontwikkelde het systeem voor kleine (agrarische) bedrijven. Kleinverbruik ers hebben een aansluiting van maximaal drie keer 80 ampère. Daarmee bedienen ze bijvoorbeeld een luchtwasser en ventilatoren, zegt Thijs van Harten van Profinrg. Zonnepanelen genereren het overgrote deel van de elektriciteit die het bedrijf dagelijks nodig heeft. Soms is het dagelijkse verbruik minder; de panelen produceren dan te veel elektriciteit: te veel voor de aansluiting. “De zekeringen vliegen er dan uit”, schetst Van Harten de gevolgen. En dat is alleen te voorkomen wanneer de aansluiting wordt verzwaard.

De FuseGuard biedt een alternatief voor zo’n verzwaring. Het toestel meet het stroomverbruik van de installatie. De meetwaarden regelen de omvormers bij. “Het teruggeleverde vermogen komt op die mani er nooit boven het verm ogen van de aansluiting uit”, zegt Van Harten. Dat heeft in zijn woorden wel een prijs: een deel van de opgewekte elektriciteit wordt ‘afgefakkeld’.

Het bedrijf uit Harmelen ontwikkelde het FuseGuard aan de hand van vragen uit de markt. De onderneming installeert ook zonnepanelen bij (agrarische) bedrijven. De regeling is vooralsnog alleen geschikt voor omvormers van fabrikant PowerOne. De reden is dat deze omvormers het meest worden gebruikt voor de panelen die Profinrg plaatst. V an Harten geeft daar ook de v oorkeur aan omdat ze traploos kunnenworden geregeld.

Reageer op dit artikel