artikel

De toekomst is smart

installatiebranche

De huidige ontwikkelingen in smart home-technologie hebben een grote invloed op ons dagelijks leven. Maar welke ontwikkelingen gaan nu de grootste impact hebben de komende jaren?

De toekomst is smart

De vooruitgang van de techniek zorgt er nu al voor dat, met een paar eenvoudige aanpassingen in huis, ouderen veel langer zelfstandig blijven wonen. We kunnen energieverbruik van huizen door middel van intelligente thermostaten terugdringen. En zelfs de tuin water geven vanaf het vakantieadres. Verschillende elektronicafabrikanten werken inmiddels hard aan de volgende generatie smart-oplossingen. Welke ontwikkelingen hebben de komende jaren de grootste impact?

Samenwerking

De belangrijkste smart home-oplossing waar iedereen naar uitziet is het laten samenwerken van alle afzonderlijke componenten. Zeker als meerdere merken worden gebruikt, is het een hele klus om alles met elkaar te laten communiceren. Het ontbreekt simpelweg aan een standaardtaal  

Eenvoudiger en goedkoper gaan niet altijd samen met veiliger en kwalitatiever

waarmee alle componenten in een smart home met elkaar kunnen praten. Gelukkig wordt daar nu hard aan gewerkt door een consortium geleid door Bosch.
Bosch, ABB en Cisco werken aan een open smart home-platform dat nu bekend is als Mosaiq. Deze startup werkt aan een standaardtaal voor smart-apparaten. Zo’n standaardtaal is cruciaal voor de toekomst. Een standaardtaal geeft fabrikanten de mogelijkheid zich te concentreren op één platform. Ook geeft een standaardtaal de smart home-bewoner volledige vrijheid bij het kiezen van producten en het inrichten van zijn of haar huis.

Sensoren

Neem het voorbeeld van de tuinsproeier. In de toekomst is het niet eens meer nodig op een knop te drukken om de tuin water te geven. Het besproeiingssysteem kan namelijk gebruik maken van andere slimme apparaten om zelf te bepalen of de tuin voldoende water heeft. De sensor op de zonwering geeft door dat de zon flink heeft geschenen. Een sensor in de bodem geeft aan dat de vochtigheid aan de lage kant is. Voordat de sproeier begint, wordt nog wel even het weerstation geraadpleegd om er zeker van te zijn dat het niet gaat regenen en er water wordt verspild.

Draadloos

Een belangrijke belemmering voor veel mensen om hun huidige woning in te richten als een smart home zijn de benodigde kabels. Er zijn al sinds begin van dit millennium draadloze oplossingen die een huis vrijwel volledig kunnen aansturen. Daar was in het verleden weinig aandacht voor, maar dat is flink aan het veranderen. De consument raakt steeds vertrouwder met draadloze technieken. En de ontwikkeling van de volgende generatie draadloze netwerktechnieken zorgt voor een enorme sprong voorwaarts.

Nieuwe vrijheden

Ook op het gebied van draadloze bediening zijn er stappen gezet. Met de komst van protocollen voor draadloze aansturing van allerhande systemen in huis, is het trekken van kabels vaak niet meer nodig. Bovendien bieden draadloze systemen vrijheden die bekabelde systemen vaak niet kennen. Neem bijvoorbeeld de verlichting in een woonkamer. Als de inrichting van de woonkamer veranderd wordt, zitten de lichtknoppen vaak niet meer op de juiste plek. Met een draadloos verlichtingssysteem is het dan heel eenvoudig om een losse schakelaar op de gewenste plek te bevestigen. Overigens is bediening via een app op smartphone of tablet ook altijd mogelijk.

Entertainment

De trend om tegen steeds lagere kosten draadloos genetwerkte systemen toe te passen is nergens zo zichtbaar als in de entertainmenthoek. Het entertainmentsysteem is vaak het meest zichtbare onderdeel in een smart home. Dit spreekt ook het meest tot de verbeelding bij veel van onze klanten. In een paar jaar tijd zijn multi-room entertainmentsystemen van complexe en peperdure oplossingen veranderd in eenvoudige en betaalbare pakketten. Neem bijvoorbeeld de multi-room geluidssystemen van Sonos, HEOS en Bluesound; zij bewijzen dat er een goed en eenvoudig te installeren draadloos systeem mogelijk is met relatief beperkte middelen.

Prijsdaling

De bal is nu aan het rollen: de consument omarmt draadloos en de industrie gaat de samenwerking aan om te standaardiseren. Dat zal de prijzen van technologie verder doen dalen. En juist dat is het moment waarop het onderscheid gemaakt moet worden. Want eenvoudiger en goedkoper gaan niet altijd hand-in-hand met veiliger en kwalitatiever. Nieuwe technieken zorgen voor nieuwe uitdagingen. Nieuwe gebruik zorgt voor nieuwe problemen. Problemen die worden opgelost door slimme specialisten die zich richten op de smart-toekomst. Die toekomst is zo smart als we ‘m samen maken.

Over de auteur

Rudirick de Jong slaat als oprichter van ElectroStyling de brug tussen de consument, installatiebranche en elektronica-retailer. Als trainer, presentator én als ElectroStylist is hij de Smart Living specialist van Nederland.

Reageer op dit artikel