artikel

Hoe verkoop je een elektrotechnisch installatiebedrijf?

installatiebranche

De bank zei eerst ‘nee’ tegen de financieringsaanvraag. Toen er een goed uitgewerkt plan aan te pas kwam, waarbij het risicovolle stuk financiering elders werd ondergebracht, lagen de kaarten opnieuw op tafel. De bank deed tòch mee. Overnameplan geslaagd! Menno Nieuwenkamp, al twintig jaar bedrijfsleider van Buysrogge Safe, is sinds 1 januari 2018 de nieuwe eigenaar.

Hoe verkoop je een elektrotechnisch installatiebedrijf?

“Met een goed plan is er heel veel mogelijk”, aldus Gerrit van Yperen, regiodirecteur Noord-Nederland van de investeringsmaatschappij NLInvesteert. Het is een regelrechte knipoog naar al die kleine bedrijven die worden geleid door ondernemers op leeftijd, en die vroeg of laat een beslissing moeten nemen over de toekomst van hun bedrijf. Ook in de elektrotechnische installatiebranche is vergrijzing een issue en zijn overnameperikelen aan de orde van de dag.

Buysrogge Safe

Zo ook bij Buysrogge Safe. Het in Assen gevestigde bedrijf werd sinds 1986 geleid door oprichter Piet Buysrogge, die het mooi vond geweest. Buysrogge had een prachtig bedrijf opgebouwd en dertig jaar lang elke economische storm overleefd. De orderportefeuille was na een paar moeilijke crisisjaren weer goed gevuld en dit was hèt moment voor een verkoop. In bedrijfsleider Menno Nieuwenkamp vond hij de ideale kandidaat. Nieuwenkamp kende het bedrijf van haver tot gort en had in de loop der jaren alle credits opgebouwd. Deal! Het overnamespel kon beginnen. Maar wacht even… dit was onbekend terrein. Hoe verkoop je een elektrotechnisch installatiebedrijf?

Bedrijfsplan

Buysrogge is gespecialiseerd in beveiliging, telecommunicatie en elektrotechniek en werkt onder meer voor bekende winkelketens als Claudia Sträter, Ziengs, Miss Etam en Miller & Monroe. Voor het bedrijf, dat landelijk actief is, werken vijf mensen in de buitendienst en drie in de binnendienst.

Waar begin je?

De beslissing dat Nieuwenkamp ‘het’ zou gaan doen werd begin 2017 genomen. Menno Nieuwenkamp en Piet Buysrogge hadden geen enkele ervaring met het verkopen van zoiets groots als een installatiebedrijf. Waar begin je? Wat is de vraagprijs? Wie ga je benaderen? Ze deden het meest voor de hand liggende. Menno Nieuwenkamp: “We stapten naar de bank. Daar hoorden ze ons relaas aan en gaven ze al meteen aan dat ze niet bereid waren zoveel financiële risico’s te nemen. Ze vonden het bedrag te groot om in hun eentje te dragen.”

NLInvesteert

De weg naar de bank leek een doodlopende straat. Maar Nieuwenkamp liet het er niet bij zitten. Was deze missie wel zo kansloos als hij leek? Hij zocht door en kwam in contact met Gerrit van Yperen van NLInvesteert. Daarop werd een traject gestart dat ongeveer een half jaar zou gaan duren. Nieuwenkamp: “Samen hebben we marktonderzoek gedaan. We hebben er rapporten en brancheprognoses bij gehaald en alle cijfers goed op een rijtje gezet.”

Verdeling van  risico’s

Van Yperen: “Als investeringsmaatschappij nemen wij de ondernemer bij de hand. We kijken elkaar goed in de ogen. Alle ambities, alle plannen en de kijk op ondernemen houden we tegen het licht. We kijken kritisch naar het businessmodel, want wat vandaag werkt moet morgen ook nog werken. Gaandeweg zagen we dat het bedrijf goed draaide. Samen hebben we een bedrijfsplan opgesteld als leidraad. Het plan behelsde de samenwerking met verschillende types financiers en een verdeling van risico’s.”

Soort van crowdfunding

Wederom klopte Nieuwenkamp bij de bank aan. Nu met een beter verhaal. Codewoord: risicospreiding. Ditmaal kreeg het gesprek een heel andere wending. Het plan was dat Piet Buysrogge en NLInvesteert het risicodragende deel van de financiering voor hun rekening zouden nemen en de bank de rest. Van Yperen: “Het kwam erop neer dat de bank 1/3 van de overnamesom plus het werkkapitaal ging financieren. Piet Buysrogge en NLInvesteert stonden garant voor 2/3 van de overnamesom.”

Financiering op basis van tickets

NLInvesteert financiert bedrijven op basis van tickets van 500 euro die worden uitgegeven voor een bepaalde looptijd. Van Yperen: “Door dit soort leningen te verstrekken, helpen wij ondernemers hun dromen te realiseren. Gezonde bedrijven in het mkb hebben onze belangstelling. Geen startups maar bestaande bedrijven met een positieve cashflow en een financieringsbehoefte van minimaal 2,5 ton. Er mag best sprake zijn van weinig eigen vermogen, dat vinden wij niet zo erg. We kijken ook meer naar de toekomst dan naar het verleden. In elk geval moeten we er een goed gevoel bij hebben.”

38 investeerders

Aan potentiële investeerders wordt door NLInvesteert een risicoweging meegegeven plus het rentetarief dat ze ontvangen voor het geld dat ze ter beschikking stellen. De investeerders kunnen intekenen voor een x-aantal tickets. In het geval van Buysrogge Safe werden in totaal 38 investeerders gevonden die bereid waren een of meer tickets te kopen. Via het investeringsplatform was de financiering binnen enkele dagen rond. De looptijd bedraagt zestig maanden. Daarna is het hele bedrag afbetaald. Van Yperen: “Zie het als een soort van crowdfunding voor vermogende investeerders.”

Achtbaan

Een bedrijf verkopen doe je als ondernemer in de regel maar één keer in je leven. De emoties die dat met zich meebrengt zijn onbekend terrein. Wat is het bedrijf waard? Aan wie verkoop je? Aan je zoon of dochter? Je bedrijfsleider? Je broer? Een volslagen onbekende? Elke optie zorgt weer voor andere vragen en twijfels. “Het is een achtbaan”, weet Van Yperen. “Wij snappen die emoties en nemen de tijd om ondernemers bij de hand te nemen en goed voor te bereiden.”

Bewogen periode

Menno Nieuwenkamp kijkt terug op een bewogen periode maar kan zich nu weer helemaal op de bedrijfsvoering richten en Buysrogge Safe verder uitbouwen. Hij vertelt: “NLInvesteert heeft me niet in het diepe gegooid. Voor een periode van zestig maanden blijven zij het aanspreekpunt. Daar betaal ik trouwens wel een commissie voor, maar goed, ze hebben me prima op weg geholpen. Ook voor Piet Buysrogge is dit de allerbeste oplossing. Hij kent mij al twintig jaar en weet wat hij aan me heeft. Als je je bedrijf verkoopt aan een onbekende, weet je nooit hoe het uitpakt.”

‘Laat je goed informeren’

Voor andere elektrotechnische installatiebedrijven met verkoopplannen heeft Nieuwenkamp een helder advies: “Laat je vooraf goed informeren. Daarna moet je je bloot geven. Zorg dat je je cijfers, verwachtingen, groeiplannen en doelstelling op een rijtje hebt. Laat met je bedrijfsplan, investeringsbegroting, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting zien dat je onderneming goed draait. Dan is het voor investeerders zo klaar als een klontje.”

Reageer op dit artikel