blog

Installateurs bereiden zich voor op de toekomst

installatiebranche

Ondernemen in de installatietechniek in 2021. Dat was het thema van de Netwerkdag van Uw Duurzame Installateur, Elektrotransfer en ComforTrend. De dag werd 12 december gehouden en werd bezocht door ruim honderd installateurs, fabrikanten en groothandels.

Installateurs bereiden zich voor op de toekomst

Door Caspar Norg

De bezoekers lieten zich inspireren en bijpraten door trendwatcher Vincent Everts, managementconsultant Ger Zwartendijk en twee sprekers van Randstad Techniek: Gerco Guijt en Robert van der Ploeg.

Bonus voor installateurs

Bijna alle aanwezige installateurs zijn al een tijd hard op zoek naar goede monteurs of werkvoorbereiders. Uit de presentatie van Randstad Techniek kwam naar voren dat werknemers de volgende 3 zaken het belangrijkste vinden van een nieuwe werkgever:

 • aantrekkelijk salaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden
 • een prettige werksfeer
 • een goede balans tussen werk en privé

Tijdens de discussie kwam naar voren dat installateurs hun werknemers ook in mindere tijden beter extra kunnen belonen met een bonus, dan structureel hun salaris te verhogen.

De wereld van big data

Vincent Everts nam de aanwezigen mee in de wereld van big data, Internet of Things, Artificial Intelligence, slim wonen, elektrisch rijden en nog veel meer. Hij zette menig installateur en fabrikant aan het denken en dit zorgde voor veel discussie. Gaat het echt zo hard als Everts zegt? Hebben we straks allemaal een Google praatzuil in huis? Rijden we echt elektrisch?

‘Installatiebranche zit op een goudmijn’

De boodschap van Vincent Everts was: De installatiebranche zit op een goudmijn, maar pas je aan! Zorg dat je personeel alles van software snapt, zorg dat je begrijpt wat je klant wil, denk met je klant mee, en zorg dat er meer vrouwen in de branche komen!

Hoeveel heb je nodig om te stoppen met werken?

Ger Zwartendijk van Management Centrum uit Arnhem deelde zijn kennis over bedrijfsoverdracht en gaf hiermee antwoord op de vragen: Wat is je bedrijf waard? Houd je wel genoeg over bij verkoop? Hoeveel heb je eigenlijk nodig om te stoppen met werken ( ongeveer 9 ton).Hoe zorg je ervoor dat je bedrijfswaarde stijgt? En wie zijn geschikte overnamekandidaten? Hoe maak je je bedrijf klaar voor verkoop?

Gemiddelde winst installatiebedrijf

Vincent Everts interviewde tijdens de borrel Ger Zwartendijk over:

 • de gemiddelde winst van een installatiebedrijf
 • de kostprijs van een monteur
 • hoeveel bedrijven nu nog verlies maken
 • hoe je je bedrijf klaarmaakt voor de verkoop
 • dat je afscheid moeten nemen van klanten (de slechte dan)
 • hoe je de waarde van je bedrijf bepaalt (hoeveel keer de winst?)
 • wat de gemiddelde winst per werknemer is
 • Wat een top-installatiebedrijf doet vergeleken met een gemiddelde installateur

Het interview is hieronder te bekijken:

Reacties op de netwerkdag van Uw Duurzame Installateur

Jorge Bernardo van InterANS Installatietechniek uit Diemen: “Ik ga selectiever worden in het aannemen van werk. Je moet je personeel inzetten op de goede klussen, niet alleen goed voor je bedrijf, maar ook voor de monteur zelf. Daar wordt iedereen blijer van.”

Caspar Norg, oprichter van Uw Duurzame Installateur: “Een paar installateurs zijn toch nog een beetje afwachtend. Ze hebben zeker vertrouwen in zichzelf, maar hebben echt nog wat twijfel bij hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Het is wel duidelijk dat de deelnemers vertrouwen hebben in de toekomst. Ook onderling is er veel vertrouwen. Door open te praten over uitdagingen krijg je nieuwe inzichten en creëer je als groep kansen om te groeien.”

Reageer op dit artikel