nieuws

Interactief bord helpt voetganger veilig oversteken

installatiebranche

Interactief bord helpt voetganger veilig oversteken

Een interactief waarschuwingsbord helpt voetgangers veilig een weg over te steken. Future Product Design (FPD) uit Praag ontwierp daarvoor een constructie met een bord op een paal met een drukknop.

Een voetganger die wil oversteken duwt op de knop waarna een signaal autobestuurders in beide richtingen waarschuwt dat iemand wil oversteken. Het signaal blijft in bedrijf zolang de voetganger de knop ingedrukt houdt. Het is dan de bedoeling dat het aankomende autoverkeer stilhoudt en de voetganger laat oversteken. Het waarschuwingslicht gaat na de ingestelde periode uit.

In een luxere variant detecteert een sensor dat iemand de weg wil oversteken. Afhankelijk van de instellingen laat de sensor het waarschuwingssignaal oplichten zolang een voetganger op de weg loopt. Het systeem kan de richting onderscheiden waarin de voetgangers lopen. Alleen de voetgangers die van het trottoir de weg oversteken worden gemeten; voetgangers die van de weg het trottoir oplopen niet. Het oponthoud voor het autoverkeer blijft daardoor beperkt.

FPD noemt de aanschaf en exploitatie van zijn interactieve verkeerslicht goedkoper dan de conventionele verkeerslichten voor voetgangers; niet in de laatste plaats omdat het een autonoom systeem is dat zichzelf met een zonnepaneel van stroom voorziet. De lichten aan weerszijden van de weg communiceren draadloos met elkaar. FPD vroeg patent aan op het systeem.

Reageer op dit artikel