nieuws

Meterkast eerst

installatiebranche

Meterkast eerst

Voordat er ook maar één steen is gemetseld, plaatst Van Wijnen eerst de meterkast van de woningen in nieuwbouwwijk Diepstroeten in Assen. Zo lopen installateurs en bouwvakkers elkaar niet in weg en is er de hele bouwfase stroom en water voorhanden.

Het was een vreemd gezicht. Direct nadat aannemer Van Wijnen de fundering en de vloeren had gelegd in de nog maar net bouwrijp gemaakte grond voor nieuwbouwwijk Diepstroeten, zette de aannemer meteen de meterkasten neer. Ze werden met schoren verankerd en afgesloten met een zware deur. Niet lang daarna kwam het nutsbedrijf om de leidingen in te voeren en de meters te plaatsen. Pas toen begon het echte bouwen. Inmiddels staan er woningen omheen en valt er in de wijk aan de rand van Assen niks bijzonders meer te zien. Ook binnen niet, waar de meterkasten eruitzien zoals die van elke willekeurige nieuwbouwwoning. Maar het experiment smaakt volgens uitvoerder Erik Aikes naar meer. Voor een volgende fase zijn al weer vijftig prefabmeterkasten besteld bij de timmerfabriek. Aikes: “De ogenschijnlijk minieme afwijking op de gangbare bouwpraktijk heeft namelijk grote gevolgen. De nutsbedrijven komen meestal als laatste langs op de bouwplaats. Daar lopen de stukadoors en afbouwers hen in de weg en moet regelmatig een steiger of materieel worden verplaatst. En als er maar iets mis gaat in de afstemming, kan de oplevering zomaar een paar weken naar achteren schuiven. Daar zit ook niemand op te wachten.”

Verwarming

Met de pilot met de prefabmeterkast zijn niet alleen de nutsaansluitingen van het kritieke pad gehaald. Een minstens zo groot voordeel is volgens de uitvoerder dat vanaf de eerste dag van de bouw overal stroom en water beschikbaar zijn. Er hoeven dus geen speciale bouwaansluitingen te worden gemaakt. Zelfs gas wordt al in de bouwfase aan de meterkast onttrokken. Aikes: “De verwarmingsradiatoren hangen we vroeg op, zodat we de woningen gelijkmatig en gecontroleerd kunnen verwarmen. Zo kunnen we lijm-, stuc- en cementmortels gecontroleerd drogen en het vocht uit de woning stoken. Dat lukt je met een tijdelijke kachel in één ruimte niet. De afbouwers kunnen ook nog eens onder veel prettiger omstandigheden werken.”

Aan de exercitie is wel veel overleg voorafgegaan met de nutsbedrijven, weet Aikes. Niet alleen met Enexis, dat gas en elektriciteit naar de woningen brengt, maar ook met het waterleidingbedrijf en met telecomprovider Ziggo. Alle drie stellen ze hun eigen eisen. Uitvoerder Alex Beumee van Enexis ziet nog wel wat haken en ogen aan de proef. “Meer nog dan voorheen moet je als aannemer je echt aan alle afspraken houden. Je moet bijvoorbeeld niet een bouwkraan afstempelen boven op de nutsleidingen die al eerder in de grond zijn gelegd. Want dan kunnen de leidingen scheuren. En de installateur moet ook niet vergeten het stroomdraadje te wikkelen om de waterleidingen, om te voorkomen dat ze stukvriezen. Dat gevaar bestond in de oude situatie niet. Verder moet de mantelbuis uiteraard dóór de fundering lopen in plaats van onderlangs. Dan zakt hij mee in het geval het huis een beetje nazakt en wordt dus niet afgekneld. Allemaal zaken die in reguliere bouwprojecten ook spelen, maar het luistert hier nauwer. Omdat wij nu als één van de eersten op de bouwplaats komen in plaats van als hekkensluiters.”

Beumee ziet de prefabmeterkast voorlopig vooral toegepast bij projecten waar snel en modulair wordt gebouwd, zodat een woning in één of twee weken wind- en waterdicht is. “Als de aannemer een half jaar bezig is, lijkt zo’n meterkast in de open lucht me te kwetsbaar. Dan komen we toch weer liever aan het eind van de rit langs.”

Blinden

De meterkast voor de opmerkelijke pilot is gemaakt door timmerfabriek De Verbinding in Groningen. Dat is een bedrijf met een sociale missie: in de werkplaats werken alleen dove timmerlieden. Gebarentaal is er de voertaal. Technisch is de meterkast volgens directeur Toine Bijsterveldt van De Verbinding niet erg ingewikkeld. “Hij moet natuurlijk bestand zijn tegen weer en wind, dus hebben we een laagje verf aangebracht op de platen waar we de kasten van hebben gemaakt. Het dak is demontabel en kan van binnenuit losgeschroefd en weggeschoven worden. Hetzelfde geldt voor de verzwaarde deur en het kozijn met stevig hang- en sluitwerk. In de bouwfase moet de meterkast solide zijn en beschermd tegen vandalen. Maar zodra de woning eromheen eenmaal staat, kunnen die vervangen worden door standaard onderdelen. Dak, kozijn en deur gebruiken wij opnieuw bij de volgende prefabmeterkasten.”

Bij Van Wijnen en De Verbinding hebben zich al andere bouwers gemeld die interesse hebben in het experiment. Dat verbaast Aikes niet. “Het lijkt een heel kleine ingreep, maar hij heeft hele grote gevolgen voor het bouwproces.”

Reageer op dit artikel