nieuws

Alliander kampt met tekort aan technici

installatiebranche

Netwerkbedrijf Alliander zit met ruim 150 vacatures voor technici die amper te vullen zijn.

Alliander kampt met tekort aan technici

Door de aantrekkende economie wordt weer volop gebouwd en daarom zijn er ook meer verzoeken voor aansluitingen op het elektriciteitsnet. Alliander komt specialistische technici tekort om aan die vraag te voldoen.

Groei geremd

De tijdige uitvoering van werkzaamheden staat onder druk, zo waarschuwt Alliander. Al eerder dit jaar stelde het bedrijf in zijn groei te worden geremd vanwege het gebrek.

Teruglopende winst

Alliander zag de winst afgelopen halfjaar terugvallen naar 93 miljoen euro, van 232 miljoen euro een jaar eerder. Dat kwam echter volledig doordat er in 2016 nog een forse boekwinst werd gemaakt met de verkoop van netwerkbedrijf Endinet. Het operationeel resultaat en de investeringen bleven stabiel.

Investeringen elektriciteitsnet

In de vervanging van bestaande netten werd in het eerste halfjaar 86 miljoen geinvesteerd, een miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast werd 102 miljoen geïnvesteerd in uitbreiding van de elektriciteitsnetten. De kosten van storingen en onderhoud lagen met 123 miljoen hoger dan in het eerste halfjaar van 2016, toen die kostenpost 117 miljoen bedroeg.
De bedrijfsopbrengsten over het eerste halfjaar stegen met 61 miljoen naar 909 miljoen.

Halfjaarcijfers Tennet

Ook hoogspanningsnetbeheerder TenneT kwam vrijdag met halfjaarcijfers. Die zag omzet en bedrijfsresultaat oplopen, maar was met 750 miljoen euro wel minder kwijt aan investeringen. In de eerste helft van vorig jaar werd hier door TenneT nog 875 miljoen euro in gestoken.

Reageer op dit artikel