nieuws

Nu gratis online: Installatie XL 2017

installatiebranche

Nu gratis online: Installatie XL 2017

Kunst moet goed geconserveerd worden in het Kröller-Müller museum. De hele installatie is daarop ingericht. De juiste luchtkwaliteit, de juiste temperatuur.

Zo’n installatie realiseren is op zichzelf al een hele klus. Maar daar kwam nog eens bij dat tijdens de renovatie het museum gewoon open bleef. De gasten mochten er niets van merken. “Dat was de grootste uitdaging,” zo verklapt de projectleider in onze kakelverse traditionele eindejaarsuitgave Installatie XL 2017, die weer boordevol grote en grootse projecten staat.

 

Renovatie en gezond binnenklimaat

Kunst moet zich comfortabel voelen zodat het een lang leven beschoren is. En voor mensen is dat natuurlijk niet anders. Het is om het even of het een transformatie betreft van een oude Rotterdamse loods in honderden fraai loftappartementen, of de renovatie van een jaren zestig portiekflat naar nul-op-de-meter woningen: de bewoner moet zeker zijn van een gezond binnenklimaat.

 

Transformatie van een oude loods

Soms gaat dat gepaard met een begroting die wordt overschreden (de portiekflat) en soms maakt de grote keuzevrijheid voor toekomstige bewoners het erg ingewikkeld om de installatieschachten juist te positioneren (de transformatie van de oude loods). Het mooie van dit vak is dat de bewonerswens altijd dezelfde is, maar de weg er naartoe telkens weer anders.

 

Energieneutrale kippenstal

Zelfs de kippen zitten er tegenwoordig goed bij. Althans in het Limburgse Oirlo. Vierentwintigduizend kippen leven daar in grote luxe in een energieneutrale kippenstal, zo is vanaf pagina 26 te lezen. Het ontwerp en de realisatie gingen gepaard met vallen en opstaan. Maar het resultaat mag er wezen. “De lucht die we uitstoten is schoner dan die we naar binnen halen”. Ga daar maar eens overheen…

 

 

Lees hier de hele Installatie XL 2017, met daarin opgenomen Licht XL, in de pdf-bladerversie.

 

Reageer op dit artikel