nieuws

Ruim helft organisaties installatiebranche verwacht tekort technici

installatiebranche

Meer dan de helft van de organisaties in de installatiebranche verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici. Dit zegt ROVC op basis van zijn TechBarometer. Het gaat niet alleen om een kwantitatief maar ook om een kwalitatief tekort.

Ruim helft organisaties installatiebranche verwacht tekort technici

De helft van de organisaties in de installatiebranche (53%), bouw en infra (50%),  de voedingsindustrie (47%) en de zorg (52%) verwachten zowel een kwalitatief als een kwantitatief tekort aan technici.

Maritieme sector & (petro)chemie

De maritieme sector verwacht de komende vijf jaar de grootste kwalitatieve én kwantitatieve tekorten (61%). De (petro)chemie staat voor een bijna even grote uitdaging (60%).

Tekorten afgelopen vijf jaar

De afgelopen vijf jaar heeft bijna een kwart van de organisaties een kwalitatief tekort ervaren (24%), 11 procent alleen een kwantitatief. 38 procent heeft met beide vormen van tekorten te maken gehad.

Oorzaken tekort technici

John Huizing, directeur bij ROVC: “Er zijn verschillende oorzaken voor het tekort aan technici. Kijkend naar het kwalitatieve tekort is dat bijvoorbeeld een kennisgebrek door technologische vernieuwing. Een groot deel van het technisch werk vindt plaats achter de computer of met machines. Technici die al langer in het vak zitten zijn een totaal andere werkwijze gewend en hebben niet de passende vaardigheden voor deze ontwikkeling.”

Kennis & Kunde

Volgens Huizing geldt dit niet alleen voor oudere medewerkers. “Het reguliere onderwijs sluit slecht aan op de praktijk, waardoor technisch personeel niet goed voorbereid is op de werkzaamheden. Het beschikt niet over de kennis en kunde die het werk vereist.”

Slecht imago

Het kwantitatieve tekort is volgens Huizing onder andere te wijten aan een slecht imago van de branche. “Techniek wordt veelal gezien als een vak waar je vieze handen krijgt, maar techniek is veel meer dan dat. Het imago boosten is cruciaal om de tekorten terug te dringen.”

John Huizing schreef voor Installatie Journaal de blog Het tekort aan technici voorgoed ten einde?

TechBarometer

In de TechBarometer geven 969 respondenten uit de technische antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

 

Reageer op dit artikel